Saučesnik Abu Hamze izručen SAD-u

Agencije
Saučesnik Abu Hamze izručen SAD-u

London - Britanski islamista Harun Asvat, kojeg su američke vlasti optužile da je pokušao otvoriti kamp za obučavanje za džihad u Oregonu sa saučesnikom - radikalnim imamom Abu Hamzom, izručen je u utorak Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je britanska policija.

Početkom septembra Visoki sud u Londonu dao je odobrenje za izručenje u SAD dok je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odlučio prije godinu dana da je protiv izručenja zbog Asvatove mentalne bolesti, jer mu je dijagnostikovana šizofrenija.

Britanske sudije, koji su se u prvo vrijeme povinovali odluci evropskog pravosuđa, ocijenile su ipak da su američke vlasti dostavile dovoljno podataka na koji će se način postupati s ovim čovjekom.

On je uhapšen u avgustu 2005. u Velikoj Britaniji, na zahtjev SAD-a. Prebačen je u utorak ujutro iz bolnice u Broudmuru, u Berkšajeru, na jedan britanski aerodrom gdje je predat američkim vlastima.

Sumnjiči se da je bio saučesnik Abu Hamze, bivšeg imama džamije u Finsburi Parku, na sjeveru Londona, u planiranju formiranja kampa za obuku za džihad u Blajju, u Oregonu, od juna 2000. do decembra 2001.

U aprilu 2012. ECHR je dao zeleno svjetlo za izručenje u SAD Abu Hamze i još četiri osobe optužene za terorizam.

Po završetku duge sudske bitke radikalni imam je proglašen krivim u maju u Njujorku za uzimanje talaca i terorizam. Kazna će mu biti izrečena u januaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana