Саучесник Абу Хамзе изручен САД-у

Агенције
Саучесник Абу Хамзе изручен САД-у

Лондон - Британски исламиста Харун Асват, којег су америчке власти оптужиле да је покушао отворити камп за обучавање за џихад у Орегону са саучесником - радикалним имамом Абу Хамзом, изручен је у уторак Сједињеним Америчким Државама, саопштила је британска полиција.

Почетком септембра Високи суд у Лондону дао је одобрење за изручење у САД док је Европски суд за људска права (ECHR) одлучио прије годину дана да је против изручења због Асватове менталне болести, јер му је дијагностикована шизофренија.

Британске судије, који су се у прво вријеме повиновали одлуци европског правосуђа, оцијениле су ипак да су америчке власти доставиле довољно података на који ће се начин поступати с овим човјеком.

Он је ухапшен у августу 2005. у Великој Британији, на захтјев САД-а. Пребачен је у уторак ујутро из болнице у Броудмуру, у Беркшајеру, на један британски аеродром гдје је предат америчким властима.

Сумњичи се да је био саучесник Абу Хамзе, бившег имама џамије у Финсбури Парку, на сјеверу Лондона, у планирању формирања кампа за обуку за џихад у Блајју, у Орегону, од јуна 2000. до децембра 2001.

У априлу 2012. ECHR је дао зелено свјетло за изручење у САД Абу Хамзе и још четири особе оптужене за тероризам.

По завршетку дуге судске битке радикални имам је проглашен кривим у мају у Њујорку за узимање талаца и тероризам. Казна ће му бити изречена у јануару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана