Sastanak Putina i Abea u Sočiju

Srna
Sastanak Putina i Abea u Sočiju

Soči - Japanski premijer Šinzo Abe sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušali da ojačaju veze i postignu napredak u rješavanju višedecenijskog teritorijalnog spora oko Kurilskih ostrva.

"Japan je ne samo naš susjed, to je veoma važan partner Rusije u azijsko-pacifičkom regionu", rekao je Putin Abeu na početku sastanka u crnomorskom ljetovalištu Soči.


Odnosi između Tokija i Moskve su sputani zbog spora koji datira od kraja Drugog svjetskog rata, kada su sovjetske trupe zauzele četiri najjužnija ostrva u lancu Kurilskih ostrva.

Dugotrajne tenzije su spriječile Japan i Rusiju da potpišu formalni mirovni sporazum o okončanju Drugog svjetskog rata, što ometa trgovinske i investicione veze.

"Imamo neka pitanja koja zahtijevaju posebnu pažnju, možda iz tog razloga moramo da posvetimo posebnu pažnju izgradnji odnosa", rekao je Putin, prenosi AFP.

Abe je pozvao obje strane da "iskreno razmijene mišljenja" o pitanjima koja "nisu samo bilateralna, kao politika, koja uključuje i pitanje zaključivanja mirovnog sporazuma i diplomatija, već i velika međunarodna pitanja koja stoje pred nama i cijelim svijetom ".

Dok je boravio u Tokiju prošlog mjeseca, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Rusija želi da "krene naprijed" u odnosima, ali nije spremna da preokrene "rezultat Drugog svjetskog rata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana