Sastali se Putin i Kim Džong Un

Agencije
Sastali se Putin i Kim Džong Un

Vladivostok - Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastali su se na ostrvu Ruski nedaleko od lučkog grada Vladivostoka i na svom prvom samitu obećali su jačanje veza između dvije zemlje.

“Uvjeren sam da će vaša posjeta Rusiji pomoći da bolje shvatimo način na koji možemo riješiti situaciju na Korejskom poluostrvu i šta Rusija može da uradi kako bi podržala pozitivan proces”, rekao je Putin na početku sastanka sa Kimom.

Putin je Kimu čestitao reizbor na funkciju predsjedavajućeg Komisije za državna pitanja. Ruski predsjednik je podsjetio da su dvije zemlje prošle godine obilježile 70 godina od ustanovljavanja diplomatskih odnosa.

Sjevernokorejski lider izrazio je nadu da će sastanak sa ruskim predsjednikom biti koristan u razvoju odnosa između dvije zemlje, koje imaju dugo prijateljstvo i istoriju.

Kim je zahvalio Putinu za organizovanje razgovora i spremnosti ruskog predsjednika da odvoji vrijeme za njihov susret uprkos svom gustom rasporedu.

“Stanje na Korejskom poluostrvu je od velikog značaja za cijelu međunarodnu zajednicu. Nadam se da će naši razgovori bti važni za zajedničku ocjenu situacije”, rekao je Kim na početku susreta, prenosi Tass.

Kim je, obraćajući se Putinu, rekao da se nada i da će današnji sastanak biti koristan za produbljivanje i razvijanje tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Iz Kremlja je saopšteno prije sastanka da će lideri razgovarati o denuklearizaciji ali se očekuje da će Kim tražiti podršku od

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana