Sarkastični odgovor Eštonovoj

Tanjug
Sarkastični odgovor Eštonovoj

Tel Aviv - Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman sarkastično je odgovorio na apel Ketrin Ešton da Izrael povuče odluku o akcijama protiv Palestinaca.

Izražavajući zabrinutost za nedavne događaje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, Ešton je pozvala Izrael da povuče odluku o proglašenju 100 hektara zemlje na okupiranoj Zapdnoj obali državnom, kao i odluku o izgradnji domova za jevrejske naseljenike kraj Hebrona.

Ešton je takođe kritikovala nastavak rušenja palestinske imovine u istočnom Jerusalimu i "raseljavanje osjetljivog stanovništva", kao i nedavnu konfiskaciju humanitarne pomoći EU.

Izrael je prošle nedjelje uništio skloništa koja je finansirala EU u području koje povezuje istočni Jeruslim i Zapadnu obalu, a Ešton je ocijenila da takvi potezi ne doprinose atmosferi "povjerenja i saradnje koja je potrebna da bi trenutni mirovni pregovori uspijeli".

Ona je pozvala sve strane da "pokažu najveću moguću uzdržansot i odgovornost kako ne bi ugrozile trenutni pregovarački proces".

"Dok cio svijet pokušava da riješi krizu u Ukrajini, dok se u Siriji nevini ljudi još uvijek svakodnevno ubijaju, dok se masivni teroristički napadi nastavljaju u Iraku i dok postoje mnoga područja sukoba u kojima se oduzimaju ljudski životi, šefica diplomatije Evropske unije našla je stvarnu opasnost za svjetski mir," napisao je Liberman sinoć na svojoj Fejsbuk stranici.

"Dobro je da Evropska unija zna kako da dijagnostikuje kritična svjetska pitanja i bavi se njima brzo i odlučno", dodao je on.

Ešton je u takođe osudila smrtonosni napad koji se dogodio u ponedjeljak uoči početka jevrejskog praznika Pesaha na Zapadnoj obali, a u kome ubijen jedan izraelski policijski oficir, pozvavši na momentalan kraj svih akata nasilja.

Njen apel Izraelu da povuče nedavne poteze, kao što je najava nove izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali imao je za cilj da se podstakne mirovni proces koji je u krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana