Саркастични одговор Ештоновој

Танјуг
Саркастични одговор Ештоновој

Тел Авив - Шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман саркастично је одговорио на апел Кетрин Ештон да Израел повуче одлуку о акцијама против Палестинаца.

Изражавајући забринутост за недавне догађаје на Западној обали и у источном Јерусалиму, Ештон је позвала Израел да повуче одлуку о проглашењу 100 хектара земље на окупираној Запдној обали државном, као и одлуку о изградњи домова за јеврејске насељенике крај Хеброна.

Ештон је такође критиковала наставак рушења палестинске имовине у источном Јерусалиму и "расељавање осјетљивог становништва", као и недавну конфискацију хуманитарне помоћи ЕУ.

Израел је прошле недјеље уништио склоништа која је финансирала ЕУ у подручју које повезује источни Јеруслим и Западну обалу, а Ештон је оцијенила да такви потези не доприносе атмосфери "повјерења и сарадње која је потребна да би тренутни мировни преговори успијели".

Она је позвала све стране да "покажу највећу могућу уздржансот и одговорност како не би угрозиле тренутни преговарачки процес".

"Док цио свијет покушава да ријеши кризу у Украјини, док се у Сирији невини људи још увијек свакодневно убијају, док се масивни терористички напади настављају у Ираку и док постоје многа подручја сукоба у којима се одузимају људски животи, шефица дипломатије Европске уније нашла је стварну опасност за свјетски мир," написао је Либерман синоћ на својој Фејсбук страници.

"Добро је да Европска унија зна како да дијагностикује критична свјетска питања и бави се њима брзо и одлучно", додао је он.

Ештон је у такође осудила смртоносни напад који се догодио у понедјељак уочи почетка јеврејског празника Песаха на Западној обали, а у коме убијен један израелски полицијски официр, позвавши на моменталан крај свих аката насиља.

Њен апел Израелу да повуче недавне потезе, као што је најава нове изградње у јеврејским насељима на окупираној Западној обали имао је за циљ да се подстакне мировни процес који је у кризи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана