Sankcije Rusiji kriju pobunu protiv Trampa

Agencije
Sankcije Rusiji kriju pobunu protiv Trampa

Vašington, Moskva - Novi američki paket sankcija protiv Rusije takav je da ga predsjednik SAD ne može lako ukinuti. To je pobuna Kongresa protiv predsjednika Donalda Trampa, piše "Dojče vele".

Navodi se da novi paket američkih sankcija cilja energetski sektor i druge ključne segmente ruske ekonomije, ali je nešto drugo privuklo pažnju. Nove mjere su takve da ograničavaju mogućnost Trampa da jednostrano ukine sankcije kao predsjednik.

Njemački list navodi da nije baš svakodnevna pojava da republikanci i demokrate u Kongresu postignu takav sporazum, ali su ga ovdje postigli. U utorak je i Predstavnički dom usvojio novi paket sa 419 glasova za i svega tri protiv. Očekuje se da ga Senat potvrdi bez većih trzavica prije letnje pauze.

Navedeno je da je Bijela kuća, vidjevši koliko je sati, prikočila sa protivljenjem. Doduše, Tramp bi mogao staviti veto na zakon, ali bi onda izvjesno bio preglasan u Kongresu, što bi bila svojevrsna blamaža. Trampovoj administraciji će preostati jedino, ako naumi da promijeni režim sankcija, da piše obrazloženje Kongresu o kojem će senatori i kongresmeni moći odlučiti u roku od 30 dana.

- Ovo je prilično jedinstven razvoj, kada se uzme u obzir kakvi su obično odnosi grana vlasti u SAD - kaže profesor Univerziteta Džordžtaun Džefri Anderson.

On ocjenjuje da je prije samo nekoliko mjeseci teško bilo zamisliti da bi Kongres, prije svega Predstavnički dom, gdje su mnogi iz republikanske većine Trampove pristalice, pristao da veže ruke svom predsjedniku.

- To je znak koliko je Tramp sputan čitavim ruskim pitanjem - smatra Anderson.

Profesor javne uprave na koledžu Smit Mark Lendler navodi da "razlaz republikanskih predstavnika - koji odreda moraju da brinu o svom reizboru i Trampa pokazuje još nešto".

Za razliku od drugih pitanja u kojima se Trampovi stavovi razlikuju od tvrdokornih konzervativnih politika, kao što su imigracija i slobodna trgovina, kod pitanja Rusije biračka baza republikanaca nije na Trampovoj strani, kaže Lendler.

- Zato su republikanci u Kongresu slobodniji da se o ovom pitanju izjasne suprotno Trampu - kaže Lendler.

"Dojče vele" navodi da, ako su se prethodne tri runde sankcija protiv Rusije mogle vidjeti kao reakcija na aneksiju Krima i miješanje Moskve u istočnoj Ukrajini, novi paket mjera svakako se tumači kao znak nelagode Kongresa zbog navodne naklonosti Trampa prema ruskom kolegi Vladimiru Putinu te sumnjivih kontakata koje su dvije strane imale u kampanji.

Navodi se da je, štaviše, izvorni prijedlog zakona pisan zbog sankcija protiv Irana, a mjere protiv Moskve su dodate kasnije, kako su na vidjelo izlazili novi podaci o susretu Trampovih bliskih saradnika i ruskih predstavnika tokom kampanje.

Izgleda kao da u zapećku ostaje drugi, možda i važniji aspekt, mjere predviđaju moguće kazne za kompanije koje sarađuju sa Rusijom na izgradnji gasovoda.

To bi moglo da pogodi brojne evropske firme i optereti partnerske transatlantske odnose.

Protivljenje Brisela

Prema ocjeni "Dojče velea", nije čudo da su se Njemačka i Austrija usprotivile mjerama Kongresa.

- Paket sankcija u velikoj mjeri potencijalno izvozi žrtvovanje u Evropu i evropske kompanije. To će biti problem - kaže Anderson.

On podsjeća da su ranije sankcije protiv Rusije uvijek bile dogovorene sa vodećim članicama EU.

- Partnerstvo Baraka Obame i Angele Merkel je bilo apsolutno centralno - primjećuje Anderson.

Njemački list zaključuje da toga sa Donaldom Trampom nema ni u tragovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana