Санкције Русији крију побуну против Трампа

Агенције
Санкције Русији крију побуну против Трампа

Вашингтон, Москва - Нови амерички пакет санкција против Русије такав је да га предсједник САД не може лако укинути. То је побуна Конгреса против предсједника Доналда Трампа, пише "Дојче веле".

Наводи се да нови пакет америчких санкција циља енергетски сектор и друге кључне сегменте руске економије, али је нешто друго привукло пажњу. Нове мјере су такве да ограничавају могућност Трампа да једнострано укине санкције као предсједник.

Њемачки лист наводи да није баш свакодневна појава да републиканци и демократе у Конгресу постигну такав споразум, али су га овдје постигли. У уторак је и Представнички дом усвојио нови пакет са 419 гласова за и свега три против. Очекује се да га Сенат потврди без већих трзавица прије летње паузе.

Наведено је да је Бијела кућа, видјевши колико је сати, прикочила са противљењем. Додуше, Трамп би могао ставити вето на закон, али би онда извјесно био прегласан у Конгресу, што би била својеврсна бламажа. Трамповој администрацији ће преостати једино, ако науми да промијени режим санкција, да пише образложење Конгресу о којем ће сенатори и конгресмени моћи одлучити у року од 30 дана.

- Ово је прилично јединствен развој, када се узме у обзир какви су обично односи грана власти у САД - каже професор Универзитета Џорџтаун Џефри Андерсон.

Он оцјењује да је прије само неколико мјесеци тешко било замислити да би Конгрес, прије свега Представнички дом, гдје су многи из републиканске већине Трампове присталице, пристао да веже руке свом предсједнику.

- То је знак колико је Трамп спутан читавим руским питањем - сматра Андерсон.

Професор јавне управе на колеџу Смит Марк Лендлер наводи да "разлаз републиканских представника - који одреда морају да брину о свом реизбору и Трампа показује још нешто".

За разлику од других питања у којима се Трампови ставови разликују од тврдокорних конзервативних политика, као што су имиграција и слободна трговина, код питања Русије бирачка база републиканаца није на Трамповој страни, каже Лендлер.

- Зато су републиканци у Конгресу слободнији да се о овом питању изјасне супротно Трампу - каже Лендлер.

"Дојче веле" наводи да, ако су се претходне три рунде санкција против Русије могле видјети као реакција на анексију Крима и мијешање Москве у источној Украјини, нови пакет мјера свакако се тумачи као знак нелагоде Конгреса због наводне наклоности Трампа према руском колеги Владимиру Путину те сумњивих контаката које су двије стране имале у кампањи.

Наводи се да је, штавише, изворни приједлог закона писан због санкција против Ирана, а мјере против Москве су додате касније, како су на видјело излазили нови подаци о сусрету Трампових блиских сарадника и руских представника током кампање.

Изгледа као да у запећку остаје други, можда и важнији аспект, мјере предвиђају могуће казне за компаније које сарађују са Русијом на изградњи гасовода.

То би могло да погоди бројне европске фирме и оптерети партнерске трансатлантске односе.

Противљење Брисела

Према оцјени "Дојче велеа", није чудо да су се Њемачка и Аустрија успротивиле мјерама Конгреса.

- Пакет санкција у великој мјери потенцијално извози жртвовање у Европу и европске компаније. То ће бити проблем - каже Андерсон.

Он подсјећа да су раније санкције против Русије увијек биле договорене са водећим чланицама ЕУ.

- Партнерство Барака Обаме и Ангеле Меркел је било апсолутно централно - примјећује Андерсон.

Њемачки лист закључује да тога са Доналдом Трампом нема ни у траговима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана