Санкције Дерипаски “запаприле” цијену алуминијума

Приредио: Борис Ђурић
Санкције Дерипаски “запаприле” цијену алуминијума

Вашингтон/Москва - Када је амерички Трезор у априлу увео оштре санкције руском олигарху Олегу Дерипаски, био је то велики удар за овог бизнисмена и његову компанију “Русал” која је једна од највећих свјетских добављача алумине, сировине из које се добија алуминијум и произвођач овог лаког метала.

Купци са Запада су престали куповати овај репроматеријал  од Дерипаске, што је оборило вриједност дионица “Русала” а  његово богатство вртоглаво је пало са 6,7 на 3,4 милијарди долара.  Међутим, оно што нису очекивали на богатом Западу је да због удара на олигарха порасте цијена алуминијума у свијету. То се вратило као бумеранг па су многе европске и америчке компаније претрпјеле велику штету.

Фабрике алуминијума из Њемачке, Француске и Британије су биле изузетно бијесне због санкција “Русалу”.  Ирска је изразила посебну забринутост.

- Компанија “Русал” има фабрику алуминијума у руралном дијелу наше земље која запошљава 470 радника. У том региону  не постоји друго запослење. Фабрика алуминијума је извор живота - прецизирао је ирски дипломата Данијел Мулхол.

Након великог притиска руском олигарху су санкције ублажене  али појединим  компанијама су дате упуте како да престану пословати са његовом компанијом.

Ипак штета може бити још већа јер уколико се санкције у потпуности не укину он би компанију могао продати кинеским инвеститорима и тако преусмјерити производњу на Кину.

Ово је поука за Запад који спрема нове санкције против Русије у виду извоза технолошких производа из САД, и неке друге санкције које би могле нанијети штету европским нафтним и гасним компанијама. У поређењу са другим земљама које су под америчким санкцијама, укључујући Иран, Кубу, Мјанмар и Сјеверну Кореју, Русија има знатно већу улогу у глобалној трговини.

- Русија је дио свјетске економије. Она је члан Свјетске трговинске организације и њене банке су умрежене широм Европе и Америке. Око њених ресурса много тога се врти у свјетској економији - казао је експерт за санкције при америчком Савјету за спољну трговину, Ричард Савај.

Биографија

Олег Дерипаска је одрастао на малој фарми у Сибиру са бабом и дједом и већ са 11 година је почео да ради у удаљеној фабрици гдје му је радила мајка као инжењер. Због талента и знања у области  математике примљен је на студиј физике на Московском универзитету да би након завршетка студија са колегама физичарима основао компанију “ВТК” која се бавила трговином сировинама. Касније је купио јефтине акције творнице алуминијума “Сајаногорск” и са 26 година постао њен директор да би временом постао други произвођач алуминијума на свијету. Дерипаска је руски олигарх са имовином вриједном милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана