Samoproglašeni imam iz BiH planirao napade

V. K.
Samoproglašeni imam iz BiH planirao napade

Pariz - Francuska policija sprovela je u saradnji sa kolegama iz Švajcarske antiterorističku akciju u kojoj je uhapšeno deset članova terorističke grupe čiji je vođa i mozak samoproklamovani imam porijeklom iz BiH poznat kao Abdal al-Bosna (28).

Devet ljudi uhapšeno je u utorak u Francuskoj, dok je jedina članica grupe pala u Švajcarskoj. Abdal, koji ima švajcarsko državljanstvo, živi u toj zemlji sa dvoje djece i suprugom Kolumbijkom, koja je uhapšena.

Uhapšeni imaju između 18 i 65 godina, a uglavnom je riječ o Francuzima koji nisu željeli ili nisu mogli otići u Siriju. Komunicirali su putem kriptovane aplikacije "Telegram", koju često koriste teroristi. Između njih je zabilježeno na desetine razgovora o izvođenju samoubilačkih i drugih vrsta napada na mete u Francuskoj i rasprava o različitim načinima za izvršenje napada kao što je korišćenje noževa i automobila te o područjima na kojima bi izveli terorističke akcije.

Abdal je na "Telegramu" okupio i organizovao grupu pristalica Islamske države i propagirao nasilne akcije. Prvi kontakti između njih su započeli u junu kada je Abdal poslao poruku u kojoj je pisalo "Možemo započeti pokolj ovdje, imamo novca za to".

U junu je uhapšen prvi član grupe - 13-godišnji Francuz koji je namjeravao nožem izbosti slučajne prolaznike i koji je pozivao ostale članove grupe da izvrše napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana