Самопроглашени имам из БиХ планирао нападе

Самопроглашени имам из БиХ планирао нападе 09.11.2017 13:39 | В. К.

Париз - Француска полиција спровела је у сарадњи са колегама из Швајцарске антитерористичку акцију у којој је ухапшено десет чланова терористичке групе чији је вођа и мозак самопрокламовани имам поријеклом из БиХ познат као Абдал ал-Босна (28).

Девет људи ухапшено је у уторак у Француској, док је једина чланица групе пала у Швајцарској. Абдал, који има швајцарско држављанство, живи у тој земљи са двоје дјеце и супругом Колумбијком, која је ухапшена.

Ухапшени имају између 18 и 65 година, а углавном је ријеч о Французима који нису жељели или нису могли отићи у Сирију. Комуницирали су путем криптоване апликације "Телеграм", коју често користе терористи. Између њих је забиљежено на десетине разговора о извођењу самоубилачких и других врста напада на мете у Француској и расправа о различитим начинима за извршење напада као што је коришћење ножева и аутомобила те о подручјима на којима би извели терористичке акције.

Абдал је на "Телеграму" окупио и организовао групу присталица Исламске државе и пропагирао насилне акције. Први контакти између њих су започели у јуну када је Абдал послао поруку у којој је писало "Можемо започети покољ овдје, имамо новца за то".

У јуну је ухапшен први члан групе - 13-годишњи Француз који је намјеравао ножем избости случајне пролазнике и који је позивао остале чланове групе да изврше нападе.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица