Samo jedan pilot u kabini prije pada

B92
Samo jedan pilot u kabini prije pada

Podaci iz kokpita srušenog aviona ukazuju da je jedan od pilota napustio kabinu prije nego što je letjelica počela da se spušta, ali u nju nije mogao da se vrati.

To je za "Njujork Tajms" rekao jedan od istražitelja u jeku istrage o uzroku pada aviona kompanije “Džerman vings” koji se u utorak sa 150 putnika i članova posade srušio u Francuskim Alpima.

Viši vojni zvaničnik uključen u istragu rekao je da je razgovor između članova posade tokom prvog dijela leta iz Barselone bio rutinski i “opušten”. Zatim, kako audio zapis ukazuje, jedan od pilota je napustio kokpit i nije mogao da ponovo uđe.

"Čovjek sa spoljne strane kabine lagano kuca na vrata, ali nema odgovora. Zatim udara jače, ali odgovora ni tada nema. Odgovora uopšte nema”, rekao je istražitelj, dodajući da se kasnije na snimku čuje da neko pokušava da razvali vrata pilotske kabine.

Iako djeluje da podaci iz crne kutije ukazuju na okolnosti koje su se dešavale prije pada aviona, oni otvaraju i mnogobrojna pitanja.

Ne znamo još uvijek iz kog razloga je jedan pilot napustio kokpit. Ono što je sigurno poznato je to da je pred sam kraj leta drugi pilot bio sam u kabini i nije otvarao vrata”, rekao je on.

Za sada se ne zna koji je od pilota napustio kabinu, kapetan leta ili kopilot.

Audio zapisi su samo produbili misteriju o okolnostima pod kojima se srušio Erbas.

Letjelica "Džerman vingsa" je čak 18 minuta gubila visinu prije udarca u planinu, a iz kokpita u tom periodu nije stigao nijedan poziv upomoć, pokazuje istraga.

Prema mišljenju stručnjaka britanskog BBC, piloti su se vjerovatno onesvestili jer nisu tražili pomoć, što implicira da je u avionu došlo do radikalne promjene pritiska.

Od poletanja u Barseloni, avion Džerman vingsa je počeo da dobija na visini cijelim letom preko Sredozemnog mora, da bi već samim prelaskom na nebo iznad kopna Francuske, na visini od 11.418 metara počeo da pada.

Konačna zabilježena visina bila je 2.370 metara.

Tim koji istražuje pad aviona se juče oglasio, riječima da je avion krenuo da gubi visinu neposredno po slanju posljednje poruke komandnom tornju, koja je bila “rutinska“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana