Сакашвили поново ухапшен, започео штрајк глађу

Срна
Сакашвили поново ухапшен, започео штрајк глађу

Кијев - Бивши предсједник Грузије и лидер украјинске опозиционе странке Покрет нових снага Михаил Сакшвили објавио је на Фацебооку да су га украјинске власти поново ухапсиле, а то је, такође на друштвенох мрежи, потврдио главни тужилац Украјине Јуриј Луценко.

У међувремену, Сакашвили је у затвору започео штрајк глађу, саопштио је његов адвокат, преноси агенција Тасс.

„Хитно. Ухапсили су Михаила Сакашвилија“, наводи се на Сакашвилијевој Фацебоок страници, и позивају се његове присталице да протестују испред притворског центра у којем се налази прије него што буде одведен на суђење, преноси Реутерс.

АП преноси да је главни тужилац Украјине Луценко на свом профилу такође навео да је полиција ухапсила Лукашенка и да се он налази у изолацији.

Током ноћи више од стотину присталица Сакашвилија окупило се у близини притворског центра у коме се налази Сакашвили, јавио је Тасс.

Како је АП пренио у сриједу, присталице лидера украјинске опозиције и бившег предсједника Грузије, сукобиле су се са полицијом која је покушала да га по други пут ухапси, у кампу који су демонстранти поставили испред зграде парламента у Кијеву.

То је био други неуспјели покушај полиције да ухапси Сакашвилија, након што га је полиција у уторак привела у његовом стану, али је он побјегао уз помоћ демонстраната који су се окупили у знак протеста против његовог хапшења.

Демонстрант Игор Огњов рекао је за АП да је полиција упала у протестни камп прије зоре у сриједу и да су полицајци почели да пендрецима туку све које су затекли.

Полиција је саопштила да су у тадашњим сукобима у Кијеву повријеђена два демонстранта и 11 полицајаца.

Покушаји да се Сакашвили ухапси пробудили су страхове да би Украјина могла да се суочи са најжешћом политичком кризом откако је 2014. тамо избила револуција, навела је америчка агенција.

Сакашвили је раније тог дана поручио да се неће предати украјинским властима након што му је тужилаштво дало ултиматум од 24 сата за предају, а свему томе је претходила драма пошто је Сакашвили, лидер украјинског опозиционог Покрета нових снага и бивши гувернер украјинског региона Одесе, пријетио да ће скочити са крова куће у Кијеву.

АП је тада навео да Сакашвили и његове присталице „кампују“ испред зграде парламента захтијевајући оставку украјинског предсједника Петра Порошенка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана