Sakašvili deportovan iz Ukrajine, stigao u Poljsku

Tanjug
Sakašvili deportovan iz Ukrajine, stigao u Poljsku

Varšava - Bivši predsjednik Gruzije i ukrajinski opozicioni lider Mihail Sakašvili stigao je u Poljsku, nakon što je ranije danas deportovan iz Ukrajine.

"Mihail Sakašvili primljen je na teritoriju Poljske. Odluka je donijeta na osnovu zahtijeva za readmisiju Nacionalne službe za migracije Ukrajine. S obzirom na to da je Mihail Sakašvili suprug državljanke članice Evropske unije, odobren je ukrajinski zahtjev", saopštila je granična služba Poljske, prenosi TAS S.

Portparol ukrajinske granične službe Olek Slobođan ponovio je da je Sakašvili nelegalno boravio u Ukrajini.

"Osoba u pitanju (Sakašvili) bila je nelegalno na teritoriji Ukrajine, što je potvrđeno brojnim odlukama. Zapravo i način na koji je ušao u Ukrajinu je bio nelegalan", naveo je Slobođan.

Sakašvili, koji je i lider ukrajinskog Pokreta novih snaga, priveden je ranije danas dok je bio u jednom restoranu u Kijevu.

Sakašvilijev advokat prošle nedelje upozorio da bi njegov klijent mogao da se suoči sa deportacijom ili ekstradicijom Gruziji.

Ukrajinski mediji su javljali da je Sakašvili uhapšen na zahtjev imigracionih vlasti, a pošto mu je Apelacioni sud odbio zahtjev da ne bude izručen Gruziji.

Gruzijske vlasti ga, između ostalog, terete za zloupotrebu službenog položaja.

Sakašvili je 2015. godine dobio državljanstvo Ukrajine i imenovan je za guvernera regiona Odesa, ali mu je ono prošle godine oduzeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana