Sakašvili: Američkim oružjem Ukrajinci mogu da osvoje Rusiju

Agencije
Sakašvili: Američkim oružjem Ukrajinci mogu da osvoje Rusiju

Ukrajinska vojska može da osvoji cijelu Rusiju, ako joj se da moderno američko oružje, izjavio je gubernator ukrajinske Odeske oblasti i bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili.

Prema njegovom mišljenju, "duh ukrajinskih vojnika je najbolji u svijetu, i ako im se daju potrebna znanja, vještine i oružja, oni mogu i cijelu Rusiju da osvoje".

On je rekao da je to procjena gruzijskih instruktora, koje su obučavali Amerikanci, a "oni znaju mnogo o borbenom duhu".

Bivši gruzijski predsjednik, koji je u svojoj zemlji optužen za zloupotrebu vlasti, smatra da je staro protivtenkovsko oružje jedino što sprečava Ukrajince da uspješno ratuju.

"Glavni problem Ukrajine je zastarjelo protivtenkovsko oružje. Ali novije imaju Sjedinjene Države, i ako ga oni pošalju, Ukrajina će dići u vazduh prvih 50 ruskih tenkova i sve će biti sasvim drugačije", rekao je on u intervjuu ukrajinskom televizijskom kanalu "24".

Sakašvili je uvjeren da je pružanje pomoći Ukrajini od strane Sjedinjenih Država u potpunosti moguće.

"Oni su vidjeli veliku borbu ukrajinskog naroda. Vidjeli su da je Ukrajina spremna da brani demokratske vrijednosti, koje su za SAD glavne", dodao je on.

Trenutno administracija američkog predsjednika razmatra mogućnost snabdijevanja ukrajinskih vlasti oružjem. Američki Kongres je ranije odobrio da se iz vojnog budžeta SAD izdvoje milioni dolara za vojnu pomoć Kijevu.

Ambasador Ukrajine u SAD Valerij Čalij je početkom ove godine izjavio da Kijev računa da će prvu isporuku vojne pomoći od Vašingtona dobiti u roku od nekoliko mjeseci.

On je rekao da Kongres trenutno radi na konkretnim zakonima o vojnoj pomoći Ukrajini, kao i da je u tu svrhu u američkom budžetu izdvojeno 658 miliona dolara.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je još u oktobru prošle godine izjavio da je američko oružje Kijevu "potrebno kao vazduh", i potvrdio je da su SAD obećale da će Ukrajinu snabdjeti novim oružjem.

Eksperti ovaj potez tumače kao provokaciju i pokušaj Vašingtona da izvrši pritisak na zvaničnu Moskvu, a istovremeno upozoravaju da bi isporuka oružja Kijevu mogla ponovo da razbukti rat na istoku zemlje, koji je trenutno u fazi zatišja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana