Sahranjen američki pilot kojeg su spasili Srbi

nezavisne.com
Sahranjen američki pilot kojeg su spasili Srbi

Portsmut - Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, prisustvovao je u ponedjeljak sahrani američkog pilota Kurtisa Bada Dajelsa u američkom gradu Portsmutu, kojeg su Srbi spasili tokom Drugog svjetskog rata.

U prigodnom govoru Kesić je istakao da je Dajels bio iskren prijatelj srpskog naroda i da je za mnoge bio inspiracija svojom hrabrošću i dosljednošću u pokušaju da iznese istinu o stradanju srpskog naroda.

"Kao pripadnik najbolje generacije Amerikanaca, on je pravi primer herojstva i prijateljstva, koji služi kao most između srpskog i američkog naroda", rekao je Kesić, koji je sahrani prisustvovao i kao specijalni predstavnik Milorada Dodika, predsjednika RS.

Dajelsova porodica je na sahrani istakla da se Dajels trudio da objasni kako su Srbi poslije Drugog svjetskog rata i tokom ratova devedesetih bili prikazani pogrešno, te da su njihova stradanja ignorisana od strane američke vlade i medija. Dajelsova kćerka je obećala da će nastaviti s očevim životnim djelom na afirmaciji srpskog naroda.

Kesić je napomenuo da srpska zajednica u Americi neće zaboraviti Dajelsa.

Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci, na njegov 89. rođendan, više od 300 Srba iz cijelog svijeta poslalo rođendanske čestitke. Dajels je te čestitike, kako je rekao, uvezao u knjigu, koju je pokazivao porodici i prijateljima.

Dajels je oboren iznad Beograda 8. septembra 1944. godine u svom bombarderu B-24, a spasila ga je jedinica Draže Mihailovića tokom operacije "Halijard".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana