Са Гадафијевих рачуна нестале милијарде евра

Глас Српске
Са Гадафијевих рачуна нестале милијарде евра

Триполи, Брисел - Из средстава бившег либијског предсједника Моамера Гадафија, која су замрзнута у Белгији, нестало је десет милијарди евра.

У новембру 2013. године на рачунима Гадафијевих фирми у белгијским банкама било је 16 милијарди евра, а 2017. године, када је одобрен приступ тим средствима, остало је мање од трећине имовине.

- И даље постоји нешто мање од пет милијарди евра на четири рачуна отворена код Euroclear Bank SA - каже портпарол белгијског тужилаштва Дени Гоеман.

Преостала средства су и даље предмет одузимања, али је до сада банка наводно  одбила да одобри приступ рачунима, због чега јој тужиоци пријете драстичним мјерама.

Белгијски судски органи су наводно примијетили нестанак новца у јесен 2017, када је истражни судија Мишел Клаи, који је био задужен за истрагу о наводном прању новца Гадафијевог ужег круга, затражио одузимање замрзнутих либијских средстава.

Та средства су замрзнута од марта 2011. године, у складу са Резолуцијом Уједињених нација 1973. Белгија никад није тражила одмрзавање ових средстава.

Према извјештајима медија, постоји много "индикација" да Белгија није поштовала правила Уједињених нација о замрзавању либијских средстава. Прије 2011. године, када је збачен Моамер Гадафи, Либија је била велики извозник нафте. Да би се боље контролисала, у 2006. години влада је створила "Libian Investment Authorty" да инвестира новац добијен продајом нафте у иностранству.

Међутим, са интервенцијом НАТО-а у 2011. години, Уједињене нације су увеле санкције против имовине либијске владе и тиме практично одузеле 67 милијарди долара од " Libian Investment Authorty ", који су били похрањени у Европској унији и САД.

У Европској унији, међутим, националне владе су замрзнуле само оригиналне своте, док су камате и дивиденде настале послије 2011. биле слободне.

Истрага спроведена у Бриселу прошлог мјесеца показује да је неко редовно узимао камате на 16 милијарди евра Гадафијевих средстава.

Ипак, док се води правна битка око тумачења да ли је исплата камата дозвољена или не, остаје питање - гдје је нестало десет милијарди евра.

Богатство

Тек када су земље широм свијета почеле да замрзавају средства Моамера Гадафија, постало је јасно да су за 42 године на власти он и његова породица нагомилали огромно богатство. Некадашњи опозициони политичар Мухамед Абделмалек процијенио је да је Гадафи тежак око 80 милијарди, а цио његов породични клан 150 милијарди долара. Ерик Искандер Гојед отворио је фирму децембра 2014. године како би открио гдје се налази 150 милијарди долара - у америчким новчаницама, злату и дијамантима. Наводно је то имовина коју је убијени либијски предсједник изнио из Либије прије свргнућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана