СССР мотори криви за експлозију ракете?

Танјуг
СССР мотори криви за експлозију ракете?

Вашингтон - Америчку ракету која је експлодирала у уторак, недуго по лансирању, покретала су два ракетна мотора произведена још у доба Совјетског савеза.

Ракетни мотори из времена СССР-а су касније обнављани, открили су стручњаци из те области.

Мотори АЈ-26 украјинске производње су се производили још шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека, а приватна компанија "Аероџет Рокетдајн" из Сакрамента у Калифорнији је посједовала залиху тих мотора и обнављала их за потребе приватне корпорације "Орбитал Сајенсиз", пренијела је агенција АФП.

Та корпорација је у уторак лансирала са комерцијалног лансирног центра у Вирџинији ракету "Антарес 130", која је само неколико секунди касније експлодирала и тако уништила залихе и опрему који је требало да буду испоручени на Међународну свемирску станицу.

У тој експлозији нико није повређен, али свједоци наводе да су се затресле зграде у пречнику од неколико километара.

На сајту компаније "Орбитал" наводе да је ракетни мотор АЈ-26 "комерцијални дериват мотора који је првобитно био намијењен за погон руске ракете, која је требало да одведе космонауте на Мјесец".

Та компанија је 2010. саопштила да ће поменуте моторе користити у својој ракети Таурус II зато што они "остварују веома високе перформансе у лаганом, компактном паковању".

Совјетски савез је током 10 година уложио 1,3 милијарди долара у развој тих мотора и производњу више од 200 примjерака, саопштио је "Орбитал".

Аналитичар Марко Касерес је за АФП рекао да је АЈ-26 "моћни мотор" који је дизајниран да транспортује људе на Мjесец, али до тога никад није дошло. "Они су још шездесетих имали проблема са тим мотором и на крају су престали да га производе", додао је он.

Компанија "Аероџет" је 1993. почела да ради на модификацији дизајна како би мотор био погодан за комерцијално лансирање ракета. Мотори су затим тестирани у постројењу "Стенис" агенције NASA.

Током тестирања је у мају 1993. један такав мотор експлодирао, али су засад званичници одбили да повежу тај инцидент са оним који се догодио у уторак увече..

У компанији "Орбитал Сајензис" су покренули истрагу како би утврдили узрок експлозије ракете, али засад нису објавили никакве закључке о томе.

Ово је био први катастрофални квар на ракетама откад су 2010. приватне компаније почеле да снабдијевају Међународну свемирску станицу.

Истовремено, Руска свемирска агенција у сриједу је лансирала сопствену ракету за допремање залиха на Међународну свемирску станицу. Ракета са, између осталог, три тоне хране за астронауте, успјешно је стигла на одредиште шест сати по лансирању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана