SDP: CIK odbija sprovesti sudske odluke

Srna
SDP: CIK odbija sprovesti sudske odluke

Sarajevo - Iz Socijaldemokratske partije /SDP/ BiH saopšteno je da su u ovoj partiji večeras iz medija saznali da je Sud BiH uvažio njihovu žalbu, ali da je je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odbila da sprovede tu odluku.

U saopštenju se navodi da je CIK BiH, bez ikakvog zakonskog uporišta, političkom subjektu ovjerio "dopunjenu kompenzacionu listu", što zakon ne poznaje, budući da su rokovi za podnošenje tih listi istekli još ljetos.


"Dopunjena kompenzaciona lista se može predati samo kada stranka nema više kompenzacionih mandata, a ima još osvojenih, što trenutno nije slučaj", ističu iz SDP BiH.

Iz te stranke navode da je CIK BiH nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici kao predstavniku srpskog naroda i podsjećaju da su se i politički subjekt i taj kandidat izjasnili da je on po nacionalnosti Hrvat.

Iz SDP-a napominju da ukoliko Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bude konstituisan sa Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti formiranje vlasti u BiH.

"SDP BiH će se ponovo žaliti Sudu BiH, ali i Tužilaštvu BiH podnijeti krivične prijave za krivično djelo izborne prevare. Ovakvo ignorisanje i nepoštovanje odluka Suda je nezabilježeno i govori sve o tome šta je CIK BiH. Očigledno, ova institucija jedan je od glavnih organizatora izborne krađe na štetu Socijaldemokratske partije BiH. Više informacija o ovom slučaju ćemo saopštiti u toku sutrašnjeg dana, nakon što dobijemo zvanične
odluke Suda BiH", poručuju iz SDP-a.

Opsenica je na izborima bio kandidat koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, HSS SR iz Izborne jedinice devet za Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Centralna izborna komisija BiH saopštila je 1. novembra da je kandidaturu Opsenice ovjerila na osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature, na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin.

Nakon što je u medijima objavljena izjava Opsenice u kojoj on kaže da je Hrvat, iz CIK-a su objavili skeniranu izjavu Opsenice u kojoj se on izjasnio kao Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana