СБ УН усвојио резолуцију о примирју у Сирији

Танјуг
СБ УН усвојио резолуцију о примирју у Сирији

Њујорк - Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је данас усвојио резолуцију, којом се захтјева да "без одлагања" ступи на снагу 30 дана примирја у Сирији како би се омогућило достављање хуманитарне помоћи и евакуације тешко болесних и рањених, јавља Ројтерс.

Савјет безбједности УН претходно је за петак заказао гласање о резолуцији, а потом је за данас одложио сједницу.

Гласање је одложено за два дана како би се добила подршка Русије која је наглашавала да је нереално да примирје ступи на снагу одмах.

Спонзори резолуције Кувајт и Шведска измјениле су резолуцију синоћ у посљедњем покушају да добију подршку Русије уз одустајање од захтјева да прекид ватре ступи на снагу за 72 сати.

Напори су уродили плодом, иако је америчка амбасадорка Ники Хејли оштро критиковала Русију због одлагања гласања.

У резолуцији се не помиње временски оквир када би она требало да ступи на снагу, али се захтјева да хитан приступ хуманитарних конвоја и љекарских тимпова ради евакуације болесних и рањених.

У тексту се наводи да је 5,6 милиона људи у 1.244 заједница акутно угрожена укључујући 2,9 милиона људи у областима које су окупиране или је до њих тешко доћи.

Амбасадор Шведске у УН Олоф Ског рекао је уочи гласања да су "конвоји УН и тимови за евакуацију спремни да крену", преноси АП.

Резолуција позива све стране да одмах престану са окупацијом насељених области укључујући Гуту, Јармук, Фоу и Кефрају.

Савјет безбједности одобрио је и један изузетак из прекида ватре наводећи да напади на екстремисте Исламске државе и група блиских Ал Каиди као што је Нусра фронт могу да се наставе.

У међувремену је објављено да је нови талас бомби засуо сиријски регион Гута, упориште побуњеника, који истовремено гађају болницу у престоници Дамаску.

Број цивилних жртава и нанета штета представљају један од најгорих случајева у Сирији од како је влада у великим сукобима 2016. заузела дијелове сиријске провинције Алеп, која је била под контролом побуњеника.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана