САС изводио борбене операције у Ираку

Агенције
САС изводио борбене операције у Ираку

Лондон - Британске елитне борбене јединице САС изводиле су тајне мисије у Ираку при чему су убиле на стотине припадника дзихадиста Исламске државе.

Нападе су изводили углавном ноћу, убијајући до осам терориста дневно, пише британски "Mail On Sunday ", а преноси "РТ".

Извори из британског министарства одбране су раније наводили да су припадници САС-а, елитне јединице британске армије, раније само били укључени у неборбене мисије.

У сваком случају, поред извиђачких улога у Ираку, САС је учествовао и у елиминацији припадника милитантне ИС, јавио је "Маил Он Сундаy".

Британски лист је извјестио да је САС, уз помоћ дронова идентификовао потенцијалне мете, а да су након тога војници искакали из вишенамјенског хеликоптера са двоструким мотором "Чинук", неки пут и 80 километара далеко од намјераваног циља и посебним лаким возилима долазили до мете, како их не би одала велика бука коју праве те летјелице.

"Mail On Sunday" сазнаје да су такве мисије извођене скоро свакодневно у протекле четири седмице и често су предузимане ноћу како би били изненађење за борце ИС. Фактор изненађења је био од кључног значаја за мисије САС-а, због тога што током ваздушних напада снаге ИС имају више времена да се премјесте на безбједније мјесто.

Британски лист пише да се очекује прољећна офанзива на ИС наредне године и њу би предводили амерички и британски команданти. У оквиру тога би 300 британских стручњака обучавало ирачке и курдске снаге за борбене мисије, с тим што се очекује да британски војници не би учествовали у тим борбеним дејствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана