SAD već izgubile trku za Arktik

Srna
SAD već izgubile trku za Arktik

Njujork - Američka ledolomačka flota je u užasnom stanju, a trenutno plove samo dva stara polarna ledolomca, prenosi novinarka televizije En-Bi-Si njuz Sabrina Šankman.

Ledolomci imaju zadatak da, između ostalog, prikupljaju naučne podatke, spasavaju brodove koji se zaglave u ledu i eliminišu posljedice izlivanja nafte u najudaljenijim dijelovima Zemlje. Osim toga, oni štite interese SAD izvan polarnog kruga, s obzirom na to da topljenje leda otvara nove mogućnosti za trgovanje u regionu.

Međutim, kako televizija navodi, jedan od ledolomaca „Polarna zvijezda”, koji je napravljen prije 40 godina, već odavno je prevazišao planirani životni vijek i stalno se kvari. Drugi ledolomac „Hili”, izgrađen 2000. godine, sposoban je da obavlja samo naučnu funkciju.

Prema najoptimističnijim proračunima, najkraći period za koji će se na Arktiku pojaviti novi američki ledolomac je pet godina, dok Rusija već ima 40 takvih brodova u tom području. Za to će Amerikanci morati da izdvoje milijarde dolara, ali američka vlada umjesto toga izdvaja novac za izgradnju zida na granici sa Meksikom, ističe En-Bi-Si.

Mnogi američki stručnjaci smatraju da Vašington već odavno zaostaje za Moskvom u trci za Arktik, dodaje se u izvještaju. Jedna je stvar kada se radi o zaglavljenom brodu, u tom slučaju će pomoći i druge države, ali je druga stvar ako protivnik pokuša da napadne isključivo američku ekonomsku zonu ili da krene sa njima u vojnu trku.

„Stvar je u tome što su SAD ignorisale Arktik. Izgubili smo budući glavni morski put između Azije i Evrope. Kontrolu nad okeanom ćemo ustupiti Rusiji i Kini”, izjavio je Džon Garamendi član Predstavničkog doma SAD.

Televizija navodi da su SAD shvatile značaj Arktika za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je napravljeno sedam ledolomaca, od kojih su tri djelovali na granicama Sovjetskog Saveza. To je bio vrhunac američke flote ledolomaca, ali tu se njihov napredak zaustavio. Administracija Donalda Trampa predlagala je da se za novi ledolomac izdvoji 750 miliona dolara, ali je na kraju taj novac uložen u izgradnju zida na granici sa Meksikom.

„Mi smo najveća pomorska sila na svijetu i nadamo se da će brod izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka izdržati plovidbu”, izjavio je za televiziju politikolog Heder Konli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana