SAD traže odgovor od Kine oko Sjeverne Koreje

Tanjug
SAD traže odgovor od Kine oko Sjeverne Koreje

Vašington - Bijela kuća je danas saopštila da se formalno obratila Kini zbog sumnje da je kineska kompanija Sjevernoj Koreji prodala dijelove za raketni transporter koji je nedavno prikazan na vojnoj paradi u Pjongjanu, uprkos embargu UN.

- Mi smo se obratili kineskoj vladi sa kojom se stalno konsultujemo oko Sjeverne Koreje. SAD će nastaviti da sarađuju sa međunarodnom zajednicom, uključujući Kinu, u sprovođenju sankcija protiv sjevernokorejskog balističkog i nuklearnog programa - izjavio je sekretar Bijele kuće za štampu Džej Karni.

Vašington pretpostavlja da kineska kompanija "Hubei Sanđang" Sjevernoj Koreji nije prodala čitavo vozilo i da je vjerovala da su dijelovi koje prodaje namijenjeni za civilnu upotrebu, što znači da nije bilo kršenja međunarodnog embarga na podaju oružja Pjongjangu, rekao je Rojtersu američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

On je kazao da je kineska firma vjerovatno prodala dijelove posredničkoj kompaniji koja je korišćena da se sakrije pravi identitet kupca.

Peking, jedini važan saveznik Sjeverne Koreje, demantovao je da je prekšio pravila.

Neki zapadni vojni stručnjaci kažu da je moderni transporter koji je viđen na vojnoj paradi u Sjevernoj Koreji kineskog dizajna, a vjerovatno i porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana