САД су спремне и за нападе у Сирији

Танјуг
САД су спремне и за нападе у Сирији

Вашингтон - Начелник Здруженог генералштаба војске САД Мартин Демпси каже да су САД спремне за нападе на исламисте у Сирији али да ће то бити дугорочна и умјерена операција.

Демпси је данас рекао да постоји могућност да се амерички савјетници придруже ирачким трупама у борби против исламских екстремиста, као и да су САД спремне за нападе на исламисте у Сирији али да ће то бити дугорочна и умјерена операција.

Генерал Демпси је прецизирао, говорећи на панелу у Сенату, да амерички савјетници имају за циљ да помогну ирачким снагама кад је ријеч о планирању, логистици и координисању војних напора коалиционих партнера у борби против чланова екстремистичке групе Исламска држава (ИСИЛ).

"Уколико стигнемо до тачке када би, по мом мишљењу, наши савјетници требало да се придруже ирачким трупама у нападима на одређене мете ИСИЛ-а, препоручићу то предсједнику", рекао је Демпси обраћајући се Војном комитету америчког Сената, преноси АП.

Генерал Демпси и министар одбране Чак Хејгел одговарали су на бројна питања посланика на првом састанку посвећеном проширеној војној кампањи предсједника Барака Обаме против терористичких пријетњи блискоисточних екстремиста.

Они су настојали да помогну Обами да добије подршку Конгреса за проширење операција против сунитских милитантних активиста које би, први пут, укључиле америчке ваздушне нападе у Сирији, као и већи број напада и војне савјетнике у Ираку.

Демпси је рекао да су САД спремне и за нападе на исламске екстремисте у Сирији, али да то неће бити операција "на препад".

"То неће бити техника 'шокирања и застрашивања' пошто ИСИЛ није на тај начин организован, већ ће та операција бити дуготрајнија", објаснио је, мислећи на ваздушне нападе какви су били изведени на почетку рата у Ираку у марту 2003.

Хејгел је рекао да ангажовање САД неће бити "лако ни краткотрајно", поручивши: "Ми смо у рату против ИСИЛ-а, као што смо с ал-Каидом".

Према Хејгеловим ријечима, Централна команда америчке војске представиће сутра предсједнику Обами овај план, који предвиђа нападе на склоништа исламиста како би се уништили њихови инфраструктурни, логистички и командни капацитети, преноси Ројтерс.

Више посланика изразило је бојазан да ће САД бити увучене у шири рат, са већим бројем америчких војника, а засједање у Сенату су више пута прекидали антиратни демонстранти који су узвикивали: "Нема војног рјешења".

Америчка војска извела је нападе у близини Багдада на припаднике групе Исламска држава, која је заузела велике дијелове Ирака и Сирије, подсјећа америчка агенција.

У међувремену, Обама тражи подршку Конгреса за обуку и опремање умјерених Сиријаца који се боре и против исламских екстремиста, и против снага лојалних предсједнику Башару ал-Асаду.

Амерички Представнички дом могао би да гласа ове недјеље о Обамином захтјеву за 500 милиона долара за наоружавање и обуку умјерених сиријских побуњеника што би, како Хејгел каже, омогућило обуку више од 5.000 Сиријаца током прве године.

Амерички предсједник је прошле недјеље, у телевизијском обраћању, изјавио да ће повести коалицију са циљем искорењивања Исламске државе, чиме су САД дубље ушле у два сукоба у којима готово свака земља на Блиском истоку има неки интерес, подсећа британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана