САД шири стратегију против ИД

Агенције
САД шири стратегију против ИД

Вашингтон - САД разматрају начин како да арапска сунитска племена из ирачке провинције Анбар више укључе у борбу против екстремиста из ИД, изјавио генерал Мартин Демпсеј.

Начелник здруженог штаба америчке војске је новинарима рекао да је проширење америчке стратегије обуке и савјетовања, како би обухватила и те сунитске групе, један од три кључна елемента стратегије која је развијена како би се борци Исламске државе потиснули на сјеверу и западу Ирака.

Преостали елементи су пружање подршке и обуке снагама ирачке владе и оснивање својевсрсних јединица националне гарде, али би стварање такве квази-војне снаге прво захтјевала зелено свјетло ирачке владе.

Демпсеј је додао да би један од услова за обуку сунитских група била и спремност ирачке владе да их наоружа.

Обраћајући се новинарима са Демпсејем, секретар за одбрану Ццак Хејгел се сагласио да су сунитка племена битан дио стратегије за борбу против Исламске државе и да она "треба да буду дио тога".

Демпсеј је прецизирао да се америчка стратегија у првом реду фокусира на снаге ирачке војске и курдске борце, али да би и сунити из Анбара могли да буду важан фактор.

Подршка сунита из провинције Анбар било је кључна за стабилизацију Ирака у познијим фазама америчке интервенције, 2007. и 2008. године.

Од тада, међутим, њихови су лидери изгубили повјерење власти у Багдаду којима доминирају шиити, иако је Вашингтон полагао наде у помирљивији приступ новог премијера Ирака Хајдара Абадија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана