САД се повлаче из Унеска

Танјуг
САД се повлаче из Унеска

Вашингтон, Париз - Амерички Стејт департмент саопштио је данас да се САД од 31. децембра повлаче из Унеска, а из агенције УН за културу и образовање изражено је "дубоко жаљење" поводом те одлуке, преноси Ројтерс.

"Одлуку није било лако донијети и она одражава забринутост САД због све већих неизмирених обавеза у Унеску, потребе за реформисањем из основа ове организације и сталне пристрасности у Унеску усмјерене против Израела", наведено је из Стејт департмента.

У саопштењу стоји и да ће САД настојати да "да буду и даље ангажоване... како земља нечланица са статусом посматрача како би допринијеле америчким ставовима, перспективама и експертизом".

У име Унеска реакцију на потез Вашингтона упутила је генерална директорка те организације Ирина Бокова.

"Након што сам примила званично обавјештење државног секретара САД Рекса Тилесрона, као генерална директорка Унеска желим да изразим дубоко жаљење због одлуке САД да се повуку из Унеска", саопштила је Бокова.

Она је додала да одлука САД представља "губитак за мултилатерализам и цјелокупну УН породицу".

Ројтерс подсјећа да су САД значајна смањиле буџетска давања за Унеско 2011. у знак протеста због одлуке о додјељивању пуноправног чланства Палестинцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана