САД се договориле са талибанима – испаштаће Европа?

Агенције
САД се договориле са талибанима – испаштаће Европа?

Брисел - Европска унија је подијељена и није решила избјегличку кризу, а нови талас избјеглица прети из Авганистана.

Из Авганистана Американци послије 17 година рата и више хиљада погинулих својих војника, повлаче трупе пошто су постигли нагодбу с екстремним исламским талибанима о прелазној власти и споразуму с владом у Кабулу коју подржава Запад.

Неки владајући кругови и медији у Европској унији сматрају да је пријетња новог таласа избјеглица сасвим реална, јер не виде како би се власти у Кабулу, које су уз потпору десетина хиљада западних војника и трошковима од 46 милијарди долара годишње подржавали Американци и НАТО, могле изборити с талибанима који ионако све вријеме под својом контролом држе не мале дијелове Авганистана.

Изасланици Вашингтона су од талибана захтијевали оно што је за Америку и Запад кључно - да по одласку западних трупа Авганистан неће поново постати легло и стијециште свјетског исламског тероризма.

Талибани, који су својевремено подржавали екстремисте Ал Каиде на челу с Осамом бин Ладеном, али су сад у завади посебно с Исламском државом, Американцима су дали такво “чврсто обећање”.

Медији у ЕУ су врло подозриви у одрживост ове нагодбе и њемачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг, поред осталих, упозорава да “ако је Вашингтон сагласан да трупе повуче на темељу магловитог обећања талибана да неће више подржавати стране терористе, онда је то јако мало”.

Франкфуртер алгемајне цајтунг предочава да ће без унутрашњег помирења Авганистан остати нестабилан, док посљедице у виду сталног таласа избјеглица неће погодити Америку, већ Европу.

Већ одавно се и приватно и јавно у западним и НАТО круговима наговијештавало да рат у Авганистану једноставно не може да се добије.

Сад сви закључују да је администрација америчког предсједника Доналда Трампа, сагласно својој доктрини о повлачењу из војних интервенција по свијету, “пресјекла” и понудила коначну нагодбу талибанима.

Неки коментатори и аналитичари сматрају да Американци не само Авганистан, већ и цијело то свјетско геостратешко подручје остављају у великој нестабилности и истичу да Трамп жели да извуче политички капитал уочи предсједничких избора у Америци 2020, јер тиме бирачима доказује да држи обећање да ће америчке војнике вратити кући.

Холандски дневник Телеграф суморно закључује да одлазак Американаца и НАТО из Авганистана значи да то што “Трамп жели повлачење што брже... прети новим таласом терора”.

Телеграф оцијењује да талибани, који су склопили споразум с Американцима, без учешћа владе у Кабулу коју не признају, могу брзо преузети потпуну власт и поново завести строге исламске законе, шарију. “А њихово обећање да неће дозволити вршљање страних терориста нема никакву вредност за народ Авганистана и велика је неизвијесност за остатак свијета”, додаје холандски лист.

Амерички аналитички портал Ворондрокс је оцијенио да су “плаховитост Трампа уз потпуно непознавање тамошњег региона и његови потези довели до губљења положаја на бојном пољу, жртава међу авганистанским цивилима, ослабили савез Америке с НАТО, смањили међународни притисак на Пакистан”, залеђе талибана, који су “отуд постали још непопустљивији”.

Ричард Хас, предсједник утицајног америчког Савјета за међународне односе (ЦФР), ставља до знања да је немогућа војна побједа авганистанске владе и њених америчких и НАТО партнера, а да послије повлачења власти и војска и полиција Кабула немају никаквих изгледа да поразе талибане.

У земљи прети хаос јер, закључује амерички аналитичар, владине трупе нити су јединствене, нити дисциплиноване и професионалне да би могле да се ухвате у коштац с талибанима који имају висок морал и циљеве, а уживају и немалу подршку у земљи и Пакистану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана