SAD postavile najnapredniji raketni sistem u Izrael

Agencije
SAD postavile najnapredniji raketni sistem u Izrael

Jerusalim - Američka vojska je po prvi put razmjestila svoj najnapredniji vazdušni i raketni odbrambeni sistem u Izrael, saopštili su danas američki i izraelski vojni zvaničnici.

Raspoređivanje, rađeno od početka mjeseca, trebalo je da testira sposobnost vojske SAD da brzo rasporedi takvo oružje širom svijeta, izjavila je portparolka Američke evropske komande, prenio je Rojters.

Pozivajući se na bezbjednosne razloge, ona je odbila da kaže koliko dugo je bilo potrebno da se prebaci THAAD sistem, koji su izgradili Lokhid Martin i Rejtion u Izrael iz baze Fort Blis u Teksasu.

Vojska SAD je saopštila da je odluka o brzom pokretanju THAAD sistema u Izrael imala za cilj demonstraciju kontinuirane posvećenosti SAD izraelskoj regionalnoj bezbjednosti.

THAAD je najnapredniji integrisani vazdušni i raketni sistem odbrane u svijetu i pokazuje da su snage SAD agilne i da mogu odgovoriti brzo i nepredvidivo na bilo koju pretnju, bilo gdje i u bilo koje vreme, navela je Američka evropska komanda.

U sklopu raspoređivanja, američke snage će raditi na različitim lokacijama u Evropi, SAD i Izraelu u upravljanju sistemom u bliskoj saradnji sa izraelskim odbrambenim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana