SAD planirale nuklearni napad na Afganistan nakon 11. septembra.

Agencije
SAD planirale nuklearni napad na Afganistan nakon 11. septembra.

Berlin - Nuklearni napad na Afganistan bio je za stolom u Vašingtonu nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine, izjavio je visoki njemački diplomata za magazin Špigl.

Mihael Štajner, aktuelni njemački ambasador u Indiji, služio je kao savjetnik tadašnjeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera u vrijeme napada od 11. septembra.

„Papiri su bili napisani. Oni su zaista istraživali sve mogućnosti“, izjavio je on, potvrđujući da je i nuklearni napad bio opcija.

Pojavile su se brige u Berlinu da su Amerikanci toliko bili šokirani napadima koji su odnijeli 3.000 života, da će pretjerano reagovati, izjavio je Štajner za magazin.

Dodao je da se usprotivio Šrederovom planu da izrazi "bezuslovnu podrešku" Sjedinjenim Državama, rekavši da nijedna zemlja ne bi tebala dobiti bjanko ček od Njemačke. Kancelar je tada povukao svoje primjedbe, kazao je Štajner.

Napadi od 11. septembra bili su prekretnica u posthladnoratovskom svijetu, šaljući Sjedinjene Države u globalni rat protiv islamskog terorizma.

Invazija na Afganistan i svrgavanje talibana s vlasti bili su najdirektnija posljedica napada od 11. septembra. To je širom svijeta pozdravljeno kao ispravan potez, za razliku od američke invazije na Irak, u kojoj je nekoliko evropskih saveznika SAD-a, među kojima i Njemačka, odbilo da učestvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana