САД планирале нуклеарни напад на Афганистан након 11. септембра.

Агенције
САД планирале нуклеарни напад на Афганистан након 11. септембра.

Берлин - Нуклеарни напад на Афганистан био је за столом у Вашингтону након терористичких напада од 11. септембра 2001. године, изјавио је високи њемачки дипломата за магазин Шпигл.

Михаел Штајнер, актуелни њемачки амбасадор у Индији, служио је као савјетник тадашњег њемачког канцелара Герхарда Шредера у вријеме напада од 11. септембра.

„Папири су били написани. Они су заиста истраживали све могућности“, изјавио је он, потврђујући да је и нуклеарни напад био опција.

Појавиле су се бриге у Берлину да су Американци толико били шокирани нападима који су однијели 3.000 живота, да ће претјерано реаговати, изјавио је Штајнер за магазин.

Додао је да се успротивио Шредеровом плану да изрази "безусловну подрешку" Сједињеним Државама, рекавши да ниједна земља не би тебала добити бјанко чек од Њемачке. Канцелар је тада повукао своје примједбе, казао је Штајнер.

Напади од 11. септембра били су прекретница у постхладноратовском свијету, шаљући Сједињене Државе у глобални рат против исламског тероризма.

Инвазија на Афганистан и свргавање талибана с власти били су најдиректнија посљедица напада од 11. септембра. То је широм свијета поздрављено као исправан потез, за разлику од америчке инвазије на Ирак, у којој је неколико европских савезника САД-а, међу којима и Њемачка, одбило да учествује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана