САД обустављају примјену нуклеарног споразума

Агенције
САД обустављају примјену нуклеарног споразума

Пекинг, Вашингтон - Влада САД ће наредних дана вјероватно објавити обуставу примјене обавеза које је Вашингтон преузео у складу са Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) са Русијом, након што у билатералним разговорима са Москвом није било напретка.

То је јуче изјавила замјеница државног секретара САД за контролу наоружања и питања међународне безбједности Андреа Томпсон.

- Руси и даље нису у стању да признају да они крше споразум - казала је Томпсонова у Пекингу.

Она је додала да, без обзира на то, “дипломатија никада није окончана” и да очекује нове разговоре. Споразум о неширењу нуклеарног оружја из 1987. године забрањује производњу, тестирање и ширење земљаних, крстарећих и балистичких ракета домета од 500 до 5.500 километара.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је Русију да поштује тај споразум. Претходно су руске новинске агенције пренијеле ријечи замјеника руског министра спољних послова Сергеја Рјабкова који је, након састанка руске и америчке делегације у Пекингу, казао да није било никаквог напретка у преговорима са делегацијом САД о питању Споразума о елиминацији нуклеарних ракета кратког и средњег домета.

- Нажалост, нема напретка. Став САД остаје чврст и ултимативан - казао је Рјабков.

Према његовим ријечима, Вашингтон задржава позицију ултиматума о питању нуклеарног споразума и није спреман за дијалог са Русијом када је ријеч о мјерама транспарентности.

- Америчка страна сада покушава да нас критикује како је ово уговорено на погрешан начин (брифинг министарстава спољних послова и одбране о ракети 9М729). Међутим, они сами себи противрјече и не показују да су спремни за даље разговоре о мјерама транспарентности - рекао је Рјабков.

Како је нагласио, Вашингтон је у потпуности одговоран за актуелну ситуацију,

- Заузели су апсолутно деструктиван и врло чврст став и поставили су 60-дневни временски оквир током којег би требало ми њима да изађемо у сусрет - нагласио је Рјабков.

Позив

САД су позвале остале државе, сталне чланице Савјета безбједности Уједињених нација да се придржавају Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ), и то у вријеме када оне планирају повлачење из споразума ИНФ. Према ријечима замјенице државног секретара за контролу наоружања и питања међународне безбједности Андрее Томпсон, неке државе крше споразум о непролиферацији и развијају нове програме наоружања. Иако није била директна, агенције сматрају да је Томпсонова највјероватније мислила на Русију, Иран и можда Сјеверну Кореју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана