SAD inicirale 2/3 sukoba u svijetu

Tanjug
SAD inicirale 2/3 sukoba u svijetu

Moskva - Mješanje SAD u unutrašnje stvari država širom svijeta nije donijelo ni mir, ni demokratiju, izjavio je zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

On je u obraćanju kolegama na samitu zemalja južne i jugoistočne Azije u gradu Kolombo u Šri Lanki rekao da američki eksperiment primjene dvostrukih standarda, koji se ogleda i u podršci terorista, izaziva dalju destabilizaciju u svijetu.

"Razmislite malo, tokom posljednjih nekoliko decenija su SAD inicirale dvije trećine svih vojnih konflikata u svijetu. Prisjetite se kako se sve završilo u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu i Siriji", istakao je Antonov.

"Iskorišćavajući društvene i ekonomske poteškoće, različite etničke i vjerske sukobe i pod izgovorom širenja demokratije, zapadni politički 'spin doktori' iznosili su populističke slogane da bi podstakli nezadovoljstvo javnosti, što je rezultovalo masovnim sukobima", rekao je ruski zvaničnik.

"Kao posljedica toga, svrgavaju se vlade, šire se haos, zloupotreba moći i bezakonje, ljudi umiru, a u nekim slučajevima na vlast dolaze režimi koji odgovaraju Zapadu. Naravno, teroristi se osjećaju dobro pri takvim uslovima", rekao je Antonov.

On je pozvao američke vlasti da se "odreknu dvostrukih standarda u primjeni antiterorističkih mjera" i da prestanu da dijele teroriste na dobre i loše.

"Bez obzira koje slogane koriste teroristi, oni treba da se tretiraju kao odmetnici od zakona", rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane, navodeći da je aktuelno katastrofalno stanje u Siriji i Iraku najbolji primjer posljedica takvih "neuspješnih eksperimenata".

Antonov je izrazio zabrinutost zbog osnivanja terorističkih organizacija koje služe specifičnim potrebama određenih država.

Klasični primjer toga je, prema njegovim riječima, pokret talibana u Avganistanu, koji je uspostavljen da bi se borio protiv snaga Sovjetskog saveza, ali je onda prerastao u terorističku mrežu Al Kaida, koja se žestoko osvetila SAD.

Zamjenik ruskog ministra odbrane je ukazao da globalni trend u vidu "obojenih revolucija" predstavlja još jednu prijetnju po bezbjednost i stabilnost u svijetu i uporedio aktuelne proteste u Hongkongu sa protestima u Kijevu, koji su okončani haosom, masovnim ubistvima, ekonomskom krizom, podjelom zemlje i, na kraju, građanskim ratom.

Antonov je okrivio SAD da su "gurnule Ukrajinu u ambis" unutrašnjeg konflikta, time što su podržale "protivustavno preuzimanje vlasti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana