САД добиле 45. предсједника: 20. јануар 2017, дан када је власт враћена народу поручио Трамп

Агенције
САД добиле 45. предсједника: 20. јануар 2017, дан када је власт враћена народу поручио Трамп

Вашингтон - 45. предсједник Сједињениих Држава Доналд Трамп и његов потпредсједник положили су заклетве пред Капитолом у Вашингтону и тиме званично ступили на функције.

"Свечано се заклињем да ћу у доброј вјери обављати дужност предсједника Сједињених Америчких Држава и да ћу, колико најбоље могу, чувати, штитити и бранити Устав Сједињених Америчких Држава. Тако ми Бог помогао", рекао је Трамп, полажући заклетву окружен члановима своје породице.

Нови предсједник САД Доналд Трамп потом је одржао инаугурациони говор током којег је рекао да ће 20. јануар 2017. бити упамћен као дан када је власт враћена народу.

„Сваке четири године се окупљамо овдје да прославимо мирну предају власти. Овај пут не пребацујемо власт са једне администрације на другу већ је са Вашингтона враћамо вама, народу", рекао је Трамп.

Како каже, предуго је мала група у Вашингтону искоришћавала грађане

„Вашингтон је цвјетао, али људи нису дјелили то богатство", истакао је Трамп.

„Естаблишмент је штитио себе. Њихове побједе нису биле ваше побједе, њихов тријумф није био ваш тријумф. То престаје сада. Овај моменат је ваш моменат, припада вама. Припада свима који су овдје и који ово гледају. Ово је ваш дан, ваша прослава", додао је Трамп.

Како каже, није битно која партија контролише власт, већ да ли народ контролише власт.

„20. јануар 2017. године је дан када је народ поново почео да влада овом нацијом. Заборављени људи и жене ове нације више неће бити заборављени", рекао је Трамп.

Осим тога, Трамп се претходно захвалио Бараку и Мишел Обами на помоћи око предаје власти.

„Обезбједићемо добре послове за породице. Имамо једно срце и један дом и заједничку свијетлу будућност. Деценијама смо обогаћивали инострану производњу на рачун сопствене. Штитили смо туђе границе умјесто својих. Једна за другом, фабрике су затваране, а производња је одлазила у иностранство. Богаство средње класе је нестало и подијељено је по другим земљама свијета. Све је то сада прошлост, гледаћемо само у будућност", навео је 45. предсједник САД.

Он истиче да ће „Америка од сада бити у првом плану".

„Америка ће поново почети да побјеђује као никада до раније. Вратићемо амерички сан. Обезбједићемо послове за породице, градићемо путеве, аеродроме... Доста смо обогатили друге земље, сада треба да купујемо америчку робу и запошљавамо Американце", истакао је он.

Ухапшен новинар "Раша тудеј" на протесту против Трампа

Новинар руске телевизије "Раша тудеј" у Америци Александар Рубинштајн ухапшен је током извјештавања о протестима који се у Вашингтону одржавају против Трампа.

Како јавља та телевизија, новинар је ухапшен пошто је полиција опколила групу људи током протеста противника новог предсјендника САД Доналда Трампа, међу којима је био и Рубинштајн. Он је приведен иако је полицајцима показао своју новинарску легитимацију.

"Заслепијела ме је свјетлећа ракета и звонило ми је у ушима. Када ми се вид вратио, схватио сам да нас је полиција опколила и речено нам је да ћемо сви бити ухапшени. Рекли су ми да није ни од каквог значаја што сам новинар", казао је Рубинштајн.

Протести у Вашингтону, недалеко од мјеста инаугурације новог предсједника САД Доналда Трампа, постали су насилни. Полиција је бацила сузавац да отјера демонстрант, има повређених.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана