САД Харадинају: Ако укинете суд, пролази руска иницијатива

Агенције
САД Харадинају: Ако укинете суд, пролази руска иницијатива

Приштина - САД су упозориле приштинске власти да, уколико косовска скупштина укине Специјални суд, неће блокирати руску иницијативу у УН за формирање сличног суда.

На могућност активирања "плана Б" за формирање новог, сличног суда, Американци су упозоравали и прије двије године, када су власти у Приштини оклевале да усвоје закон о Специјалном суду, пише "Коха диторе".

Такву поруку овог пута пренио је в.д. амбасадора САД у Приштини Стивен Бенкс.

Извори "Кохе" кажу да је Бенкс ове недјеље имао неколико састанака са шефовима косовских институција које је подсетио на посљедице евентуалног укидања закона о Специјалном суду.

"Бенкс се састао у четвртак са премијером Рамушем Харадинајем коме је јасно пренио које би биле посљедице укидање Специјалног суда", наводи лист.

Он му је отворено рекао да, у том случају, САД у Савјету безбједности УН неће блокирати иницијативу Русије за стварање сличног суда, рекао је извор "Кохе".

Бенкс је прецизирао да ће руска иницијатива свакако бити заснована на Резолуцији 1244 Савета безбједности УН и третираће УНМИК као врховну власт на Косову.

Државе чланице "Квинте" су у четвртак поново изразиле забринутост због покушаја укидања Специјалног суда за злочине ОВК и позвале званичнике, лидере странака и посланике да напусте помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту закона о специјализованим већима.

"Нема разлога да се заустави рад Специјализованих већа и позивамо сваког руководиоца институционалних органа, лидере странака, или посланике скупштине да одбаце сваку помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту Закона о специјализованим већима", наводи се у саопштењу.

Такав потез, како се додаје, довео би у питање посвећеност Приштине владавини права.

Претходно је косовски премијер Харадинај рекао је да ће, уколико се укине закон о специјализованим већима, влада такву одлуку поштовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана