Руски специјалци добили ново оружје VIDEO

radiosarajevo.ba
Руски специјалци добили ново оружје VIDEO

Јединице посебних руских полицијских снага добиле су ових дана нову аутоматску пушку ШАК-12, коју амерички медији називају "супероружјем" што омогућава тренутно неутралисање противника.

Нова руска аутоматска пушка великог калибра конструисана је на захтјев Федералне службе безбједности (ФСБ) те је намијењена антитерористичким јединицама за извођење операција у ограниченом, затвореном простору попут стамбених јединица и индустријских објеката.

Главна задаћа овог оружја је брзо и ефикасно уништавање терористичких група у ситуацијама с великим бројем талаца, а велики калибар омогућава ефикасност уколико се мете налазе у заклонима или су додатно заштићене панцирним прслуцима.

Марк Епископос, амерички стручњак за пјешачко наоружање и сарадник угледног америчког портала "National Interest ", истиче да је пушка конструисана након што је ФСБ почео да размишља о стварању новог, ефикаснијег стрељачког оружја послије терористичких напада у Беслану и московском позоришту Дубровка.

Епископос појашњава да је научно потврђено да адреналин и одређени наркотици могу да потисну бол која настаје као посљедица рањавања ватреним оружјем. У таквим ситуацијама, иако смртно рањен, терориста може да настави да пуца или активира експлозивну направу, а тих неколико додатних секунди могу да буду кобне по таоце.

Стога су руски конструктори дизајнирали метак 12,7 x 55 милиметара, тежине 33 грама, који с удаљености од 100 до 300 метара одмах неутрализује терористу, без обзира да ли се налази у заклону или је заштићен панцирним прслуком, преноси "Радиосарајево.ба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана