Руски роботенк пркоси НАТО-у

Агенције
Руски роботенк пркоси НАТО-у

Москва - Русија је представила своје ново оружје у трци у наоружавању с НАТО-ом, роботски тенк на даљинско управљање који је размјештен на граници с Пољском.

Видео руског Министарства одбране на "Јутјубу" показује војнике из снага за стратешко управљање пројектилима како користе нову технологију у Каљининграду гдје је руски предсједник Владимир Путин недавно распоредио неколико пројектила "искандер" способних да носе нуклеарно наоружање.

Руско министарство одбране саопштило је да има могућност да усмјери оружје, прати га и удари у мету у аутоматском или полуатоматском моду с обзиром на то да је опремљено електрооптичким и системом радарског извиђања.

Платформа М је опремљена оптичко-електронском и радио извиђачким локаторима који омогућавају руском роботенку да извршава борбене задатке и у мраку, а да не буде откривен.

Машина ће бити коришћена за извиђање, постављање димних завјеса, али и за заштиту пројектила земља-ваздух С 400 у Калињинграду.

Амерички лист "Национални интерес" пише да је Калињинград постао "непријатељска територија" у самом центру Западног војног савеза,

- Како је подробно писано у бројним текстовима, "С-400" јесте један од најсмртоноснијих система противваздушне одбране на свијету - навео је колумниста Роберт Ферли.

Он скреће пажњу на неке карактеристике руских система због којих ће НАТО-у бити "незгодно и тешко" да обезбиједи ваздушну подршку на небу око балтичких земаља.

Посебно су опасне руске ракете које имају домет од 40 до 400 километара. Ферли наводи да Москва, ако жели да изврши притисак на неодлучне земље Сјеверноатлантског савеза, може приредити моћну демонстрацију тако што ће у своју енклаву пребацивати ново, застрашујуће оружје.

Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби позвао је ових дана Русију да "С-400" и "искандер-М" не размјешта у Калињинградској области, рекавши да то "дестабилизује европску безбједност". Кирби, при томе, разумије, како је рекао, да Русија има право да размјешта те системе на својој територији.

Русија је у више наврата истицала да јача своју одбрамбену способност, одговарајући тако на постављање америчке противракетне одбране у источној Европи.

4 РПГ - 26 лансер

Домет: 250 метара

* Сензори и камера за дневну и ноћну употребу

* Дизајниран за борбе на земљи, у подручјима нуклеарног напада, екстремним поларним условима или као миноловац

* Дизајниран је да стане у камион или да може да се спусти из ваздуха

* Може се конфигурисати за брже извиђачке способности без војне опреме

Спецификације:

Платформа

М УРП01Г

Дужина

1,5 метара

Ширина

0,9 метара

Тежина

0,8 кг

Носивост

(бојеве главе)

299,8 кг

Максимална брзина

40,2 km/h

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана