Ruski prsti biće u izborima za Kongres

Glas Srpske
Ruski prsti biće u izborima za Kongres

Vašington - Rusija je riješena da se umiješa u novembarske kongresne izbore u SAD, upozorili su najviši američki obavještajni zvaničnici, prenosi "Glas Amerike".

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Den Kouts izjavio je pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja da Rusija vidi kongresne izbore na sredini predsjednikovog mandata kao "potencijalnu metu za svoje operacije vršenja uticaja".

- Strani izbori su ključna tačka koja pruža priliku Rusiji da ostvaruje svoje interese i na skrivene i na otvorene načine. U najmanju ruku, očekujemo od Rusije da nastavi da koristi propagandu, društvene medije, izmišljene identitete, pojedince sa simpatijama prema ruskim ciljevima i druga sredstva uticaja kako bi pokušali da pogoršaju i prodube društvene i političke pukotine u SAD - rekao je Kouts.

Prema njegovim riječima, "operacije uticaja" koriste društvene medije da bi manipulisali osobama i grupama na koje su usmjerene, oblikovali njihove ideje i ponašanje.

- Budući da su jeftine za realizaciju, takve operacije ostaju značajna prijetnja američkim interesima - jasan je Kouts.

On je dodao da Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju najveće sajber prijetnje za SAD.

Na pitanje koja američka agencija je odgovorna za suprotstavljanje ruskim operacijama uticaja na društvenim mrežama, Kouts je odgovorio da to nije zadatak nijedne pojedinačne agencije.

Direktor Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Majk Rodžers izjavio je da se riješenost Rusije da poremeti rad američkih demokratskih institucija "neće promijeniti niti prestati".

Obavještajni zvaničnici, koji su zakonodavce obavještavali o globalnim prijetnjama Sjedinjenim Američkim Državama, izjavili su da se svi slažu sa procjenom američke obavještajne zajednice iz januara prošle godine da je Rusija pokušala da utiče na izbore 2016. u prilog predsjedniku Donaldu Trampu.

Senatski odbor za obavještajna pitanja je jedan od nekoliko kongresnih panela koji istražuje rusko miješanje u američke izbore.

- Nemojte se zavaravati: Ova prijetnja nije počela 2016. i sigurno se nije završila prošlim izborima. Vidimo kontinuirani napad Rusije kako bi se potkopale naše demokratske institucije i oni nastavljaju da nas napadaju - rekao je senator Mark Vorner.

Širenje dezinformacija

Vodeći demokrata u senatorskom odboru Mark Vorner izjavio je da, dok ostaju brojna pitanja o ruskim potezima tokom izbora 2016, postoji "dvostranački konsenzus" u tom tijelu da je Moskva sprovela koordinisani napad da bi "podrila američku demokratiju".

- Ruski potezi su uključili koncentrisanje na izborne sisteme u 21 državi i upotrebu "platformi za društvene medije" kako bi širili dezinformacije do sada nezabilježenog obima - rekao je Vorner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana