Руски прсти биће у изборима за Конгрес

Глас Српске
Руски прсти биће у изборима за Конгрес

Вашингтон - Русија је ријешена да се умијеша у новембарске конгресне изборе у САД, упозорили су највиши амерички обавјештајни званичници, преноси "Глас Америке".

Директор Националних обавјештајних служби Ден Коутс изјавио је пред сенатским Одбором за обавјештајна питања да Русија види конгресне изборе на средини предсједниковог мандата као "потенцијалну мету за своје операције вршења утицаја".

- Страни избори су кључна тачка која пружа прилику Русији да остварује своје интересе и на скривене и на отворене начине. У најмању руку, очекујемо од Русије да настави да користи пропаганду, друштвене медије, измишљене идентитете, појединце са симпатијама према руским циљевима и друга средства утицаја како би покушали да погоршају и продубе друштвене и политичке пукотине у САД - рекао је Коутс.

Према његовим ријечима, "операције утицаја" користе друштвене медије да би манипулисали особама и групама на које су усмјерене, обликовали њихове идеје и понашање.

- Будући да су јефтине за реализацију, такве операције остају значајна пријетња америчким интересима - јасан је Коутс.

Он је додао да Русија, Кина, Сјеверна Кореја и Иран представљају највеће сајбер пријетње за САД.

На питање која америчка агенција је одговорна за супротстављање руским операцијама утицаја на друштвеним мрежама, Коутс је одговорио да то није задатак ниједне појединачне агенције.

Директор Националне безбједносне агенције (НСА) Мајк Роџерс изјавио је да се ријешеност Русије да поремети рад америчких демократских институција "неће промијенити нити престати".

Обавјештајни званичници, који су законодавце обавјештавали о глобалним пријетњама Сједињеним Америчким Државама, изјавили су да се сви слажу са процјеном америчке обавјештајне заједнице из јануара прошле године да је Русија покушала да утиче на изборе 2016. у прилог предсједнику Доналду Трампу.

Сенатски одбор за обавјештајна питања је један од неколико конгресних панела који истражује руско мијешање у америчке изборе.

- Немојте се заваравати: Ова пријетња није почела 2016. и сигурно се није завршила прошлим изборима. Видимо континуирани напад Русије како би се поткопале наше демократске институције и они настављају да нас нападају - рекао је сенатор Марк Ворнер.

Ширење дезинформација

Водећи демократа у сенаторском одбору Марк Ворнер изјавио је да, док остају бројна питања о руским потезима током избора 2016, постоји "двостраначки консензус" у том тијелу да је Москва спровела координисани напад да би "подрила америчку демократију".

- Руски потези су укључили концентрисање на изборне системе у 21 држави и употребу "платформи за друштвене медије" како би ширили дезинформације до сада незабиљеженог обима - рекао је Ворнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана