Ruski “prometej” prvo svemirsko oružje

Glas Srpske
Ruski “prometej” prvo svemirsko oružje

Moskva - Rad na novom ruskom sistemu protivvazdušne odbrane (PVO) S-500 u strogoj je tajnosti, ali iz ruske vojske najavljuju da će to biti prvo oružje za dejstvo iz svemira i da će obarati ciljeve na visini od 100 kilometara.

Ruski izvori napominju da nijedan postojeći odbrambeni sistem nije u stanju da pogađa mete na tolikim visinama, a S-500 biće prvi na svijetu sposoban za odbranu države od prijetnji iz svemira. “S-500 prometej” biće opremljen hipersoničnim raketama smještenim u lansere koje proizvodi koncern “Almaz Antej”, a brzina navođene rakete ultradalekog dometa 40N6, koja je dio tog sistema, iznosiće oko 10.800 kilometara na čas. Glavna odlika ove rakete jeste sposobnost da samostalno otkrije ciljeve u svemiru i uništi ih. Ranije su sve to obavljali povezani radari, ali sada će dio njihovog posla, u slučaju gubitka komunikacije sa Zemljom, vršiti same rakete. Pri tome će radarski sistemi i dalje biti dopremani za S-500, ali će svaki od njih biti prilagođen za nove zadatke.

Pojedini radari će imati zadatak da pronalaze avione i helikoptere, drugi će tragati za krstarećim raketama koje lete ka meti, treći će locirati balističke rakete na velikim visinama, dok će četvrti biti specijalizovani za traženje meta u svemiru. - Konstruktori eksperimentišu sa raznim bojevim glavama za 40N6, ali rezultati još nisu objavljeni - navode ruski izvori. Prema podacima iz otvorenih izvora, “S-500 prometej” već sada je u stanju da uništava leteće objekte na udaljenosti do 500 kilometara, a koliki će biti konačni domet radarske komponente ovog sistema, kao i raketa koje će se naći u sklopu cijelog kompleksa, i dalje je vojna tajna.

Glavna razlika između S-500 i svih drugih PVO jeste sposobnost ovog sistema da vidi i obara mete u prečniku oko sebe. Njegov konkurent, oličen u američkom sistemu “MIM-104 patriot”, radi samo u “predeterminiranom smjeru”, pod uglom od 180 stepeni. Uz to, za razmještanje lansera “patriot” i njihovo prebacivanje u borbeni poredak potrebno je oko pola sata. Međutim, izdvojiti toliko vremena jednostavno je nemoguće kada stižu rakete, i to brzinom koja premašuje nekoliko hiljada kilometara na čas.

Konačno, maksimalni domet američkog sistema je 200 kilometara, dok maksimalni domet S-400 prevazilazi tu distancu, a S-500 će tu granicu još više pomjeriti. (Agencije) Tenzije iznad Baltika Ruski lovci presreli su juče američki strateški bombarder B-52 iznad neutralnih voda Baltičkog mora blizu granice Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. U saopštenju Kremlja ističe se da preleti američkih strateških bombardera B-52 blizu granica Rusije stvaraju tenzije u regionu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da takve akcije SAD ne vode jačanju atmosfere bezbjednosti i stabilnosti u regionu koji se direktno naslanja na granice Rusije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana