Руски пилоти: Како смо јурили америчке авионе по Сирији Сп

Спутњик
Руски пилоти: Како смо јурили америчке авионе по Сирији Сп

Москва - Руски пилоти успијевали су да буду иза америчких, у сиријском ваздушном простору, изјавио је руски пилот приликом примања награде од Путина.

"Приликом сусрета у ваздуху са нашим партнерима из западне коалиције, увијек смо успијевали да, што би рекли пилоти, будемо ’на њиховом репу‘, што представља побједу", рекао је мајор ваздухопловних снага Максим Маколин.

Такозвано "заостајање", када је "нос" авиона који напада уперен ка "репу" противничког авиона, сматра се оптималном позицијом у борбама у ваздуху и омогућава авиону који је иза низ опција, од повећања или одржавања растојања без прекомјерне паљбе, до слободног напада на противнички авион са безбједне позиције, у такозваном "мртвом углу" летјелице која му је на мети, преноси Спутњик.

Маколин је постао један од 14.000 руских војника који су примили државна одликовања због показане храбрости и професионализма током двогодишње кампање Руске Федерације у Сирији.

"Ово одликовање одсликава велики рад током мисија у сиријском ваздушном простору. Мислим да сам осветио руског хероја, потпуковника Олега Пешкова и све друге који се нису вратили из Сирије", рекао је Маколин.

Бомбардер Су-24 којим је управљао Пешков оборила је турска авијација 24. новембра 2015. године. Пилот је успио да се катапултира из запаљене летјелице, али су га убили терористи у Сирији. Анкара је поручила да је руски авион нападнут јер је повредио ваздушни простор Турске, али је Москва одбацила ове тврдње.

Руска ваздушна кампања у Сирији била је знак подршке антитерористичким напорима сиријске владе и трајала је од 15. септембра 2015. до децембра 2017. Упркос томе што су борбу против тероризма називали својим приоритетом у Сирији, авиони коалиције предвођене САД учестало су покушавали да спрече руске пилоте да изврше своје мисије, оценила је руска војска.

Инциденти у ваздуху дешавали су се упркос специјалној "линији за избкегавање конфликата", успостављеној између руске и америчке авијације у Сирији. Из Министарства одбране поручено је да та комуникација није дала жељене резултате због тога што САД нису биле вољне да подкеле своје планове за борбене операције у ваздуху.

У једној од посљедњих "епизода", руски ловац Су-35С био је послат да отјера америчког ловца Ф-22 који је, како је навело Министарство одбране, изводио "опасне маневре" у близини руских бомбардера који су се припремали да гађају базу ИД-а западно од Еуфрата 23. новембра.

На свечаној церемонији у Кремљу, којој је присуствовало око 600 руских војника, Путин је рекао да је национална војска "изванредно обавила задатке у Сирији". Предсједник је такође позвао на минут ћутања за руске војнике који су изгубили животе током кампање у Сирији, подсјећа Спутњик.

Према неким процјенама, 39 руских војника убијено је током операција у Сирији.

Русија се укључила у ситуацију у Сирији на захтјев предсједника те земље Башара ел Асада, и одиграла је кључну улогу у борби против ИД-а, Нусра фронта и других терористичких група у тој земљи.

Према наводима Министарства одбране, око 60.000 милитаната је елиминисано током операција. Средином децембра Путин је посјетио руску базу Хмејмим у Сирији и објавио повлачење руских трупа из те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана