Ruski kredit za Mari le Pen

Politika
Ruski kredit za Mari le Pen

Pariz - Prva češko-ruska banka odobrila Nacionalnom frontu Marin le Pen pozajmicu od devet miliona dolara, prenosi Politika.

Francuska ultradesničarska partija "Nacionalni front" (NF), na čijem je čelu Marin le Pen, kćerka osnivača Žan-Mari le Pena, dobila je ovih dana znatnu finansijsku pomoć. I to – iz Rusije.

Kako je, naime, prenio list "Novije izvestija", pozivajući se na francuski portal "Medijapart", lepenovci su uspjeli da kod Prve češko-ruske banke izdejstvuju kredit od nemalih devet miliona evra. Prva tranša od dva miliona već je isplaćena.

Treba reći da je NF već pokušavao finansijski da se ojača iz izvora u Francuskoj, Španiji i SAD, ali su svuda nailazili na zatvorena vrata. U Prvoj češko-ruskoj banci imaju drugu logiku: po njihovom mišljenju, "pare nemaju miris", te tako može da ih dobije svako ko ima dovoljno jake garancije da će ih i vratiti. Naravno, uvećane za kamatu.

Francuska je u blagom šoku. Pare za nacionaliste stigle su sa najmanje očekivane strane. Ovo će NF-u svakako pomoći da dodatno sredi svoje redove, pojača propagandu i zadobije nove poklonike.

Kako piše "Novije izvestija", priča o ruskom kreditu za NF prekrivena je velom tajne. A da je stvar ozbiljna, francuski novinari su shvatili tek kada je prva tranša već isplaćena. Inače, dogovor o kreditu potpisan je još tokom septembra.

Iz Jelisejske palate za sada se niko ne oglašava. Nema sumnje da su i tamo zatečeni neprijatnom viješću. Ipak većina politikologa ovakav potez Moskve ocjenjuju kao moguće igranje na kartu – pete kolone. Jer pomenuti kredit mogao bi postati novo oružje Kremlja u Petoj republici, pogotovo u situaciji kada u Parizu otvoreno podržavaju sankcije EU uvedene Rusiji zbog prisajedinjenja Krima i dešavanja u Ukrajini.

Francuski nacionalisti su, naime, u više navrata otvoreno podržali proruske separatiste u Ukrajini, podsjeća "Medijapart" i dodaje da su se Marin le Pen i ruski šef države Vladimir Putin tajno sastajali još u februaru ove godine.

Takođe, priča o ruskom kreditu lepenovcima mogla bi se staviti u kontekst finansiranja od strane zapadnih država, takozvanih nevladinih organizacija koje u Rusiji otvoreno djeluju protiv interesa zemlje u kojoj funkcionišu. Podizanje ovog oblika borbe na nivo političkih stranaka, međutim, stvara novu situaciju i moglo bi da poremeti mnogo toga na međunarodnom planu. Pogotovo između zemalja koje nemaju mnogo razumjevanja za strateške interese drugih. A u Evropi je situacija danas upravo takva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana