Руски кредит за Мари ле Пен

Политика
Руски кредит за Мари ле Пен

Париз - Прва чешко-руска банка одобрила Националном фронту Марин ле Пен позајмицу од девет милиона долара, преноси Политика.

Француска ултрадесничарска партија "Национални фронт" (НФ), на чијем је челу Марин ле Пен, кћерка оснивача Жан-Мари ле Пена, добила је ових дана знатну финансијску помоћ. И то – из Русије.

Како је, наиме, пренио лист "Новије известија", позивајући се на француски портал "Медијапарт", лепеновци су успјели да код Прве чешко-руске банке издејствују кредит од немалих девет милиона евра. Прва транша од два милиона већ је исплаћена.

Треба рећи да је НФ већ покушавао финансијски да се ојача из извора у Француској, Шпанији и САД, али су свуда наилазили на затворена врата. У Првој чешко-руској банци имају другу логику: по њиховом мишљењу, "паре немају мирис", те тако може да их добије свако ко има довољно јаке гаранције да ће их и вратити. Наравно, увећане за камату.

Француска је у благом шоку. Паре за националисте стигле су са најмање очекиване стране. Ово ће НФ-у свакако помоћи да додатно среди своје редове, појача пропаганду и задобије нове поклонике.

Како пише "Новије известија", прича о руском кредиту за НФ прекривена је велом тајне. А да је ствар озбиљна, француски новинари су схватили тек када је прва транша већ исплаћена. Иначе, договор о кредиту потписан је још током септембра.

Из Јелисејске палате за сада се нико не оглашава. Нема сумње да су и тамо затечени непријатном вијешћу. Ипак већина политиколога овакав потез Москве оцјењују као могуће играње на карту – пете колоне. Јер поменути кредит могао би постати ново оружје Кремља у Петој републици, поготово у ситуацији када у Паризу отворено подржавају санкције ЕУ уведене Русији због присаједињења Крима и дешавања у Украјини.

Француски националисти су, наиме, у више наврата отворено подржали проруске сепаратисте у Украјини, подсјећа "Медијапарт" и додаје да су се Марин ле Пен и руски шеф државе Владимир Путин тајно састајали још у фебруару ове године.

Такође, прича о руском кредиту лепеновцима могла би се ставити у контекст финансирања од стране западних држава, такозваних невладиних организација које у Русији отворено дјелују против интереса земље у којој функционишу. Подизање овог облика борбе на ниво политичких странака, међутим, ствара нову ситуацију и могло би да поремети много тога на међународном плану. Поготово између земаља које немају много разумјевања за стратешке интересе других. А у Европи је ситуација данас управо таква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана