Умјетници проглашени руским специјалцима

Свјетлана Шурлан
Умјетници проглашени руским специјалцима

Бањалука - Чланови руских културно-умјетничких друштава који су допутовали у РС како би наступили на манифестацији којом се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата проглашени су јуче руским специјалцима и обавјештајцима које је ангажовала власт у Бањалуци како би изазвали немире у изборној ноћи.

Теорија завјере

Њихов долазак подстакао је невјероватна нагађања да је ријеч о припадницима посебних руских полицијских јединица и обавјештајцима који су тајно ушли у БиХ не пријављујући свој боравак. Федерални медији и поједини портали и блогери блиски опозиционим странкама у РС, позивајући се "на више извора", објавили су да је на подручје Српске тајно стигло 148 руских специјалаца и обавјештајаца и да су смјештени у три хотела на подручју Лакташа и у Центар за обуку полицијских снага Министарства унутрашњих послова (МУП) РС у Палама. Навели су да су Руси стигли 28. септембра преко граничног прелаза Рача и да им је МУП РС сугерисао да се не пријављују Служби за странце БиХ.

Спекулације је подгријао и директор Службе за послове са странцима који је на ту позицију именован као кадар СДС-а Драган Мектић изјавом да је долазак Руса сумњив и да врше опсежне провјере у вези са њиховом боравком у РС.

- Не знамо ко их је довео, ко су они и која им је мисија. Све се провјерава и утврђује. У току је опсежна провјера. Не мирише ми ово на добро и све ми је већ на прву сумњиво - рекао је Мектић за сарајевске медије.

Једна од највећих подвала и теорија завјере убрзо је, међутим, раскринкана, а испоставило се да су умјесто специјалаца и шпијуна у РС стигли "Донски козаци" како би увеличали манифестацију којом се обиљежава 100 година од почетка Великог рата, која се под покровитељством Министарства просвјете и културе припрема већ мјесецима. Долазак руских умјетника најављен је половином прошлог мјесеца и на конференцији за новинаре коју су одржали предсједник РС Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић након вишедневне посјете Русији и састанка са руским предсједником Владимиром Путином. Тада је речено да ће 5. октобра у Бањалуци, у оквиру културне сарадње РС и Русије, бити постављена изложба о царској породици Романов, коју је у Русији видјело неколико милиона људи.

Козаци у шетњи Бањалуком

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија рекао је да се организује заједнички наступ "Донских козака", камерног оркестра из Француске и умјетничких друштава из Српске. У Министарству просвјете и културе рекли су да ће данас са представницима руске Фондације "Свети Василије Велики" представити детаље манифестације "Обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата", која ће бити одржана у Бањалуци од 5. до 12. октобра. Осим званичне делегације Фондације, на манифестацији ће наступити и руска солисткиња Кристина Аглинц са пратњом, осам донских козака, те хор од 22 француска музичара.

Руси који су представљени као опасан убачени елемент прошетали су јуче и центром Бањалуке, а посјетили су и Храм Христа Спаситеља.

- Посебно смо срећни што имамо прилику да нагласимо братске односе Срба и Руса и што боравимо овдје уочи хришћанског празника Покрова пресвете Богородице, главног козачког празника који се слави 14. октобра - истакао је вођа "Донских козака" Николај Ђаконов.

Упитан да ли зна да су их поједини медији окарактерисали као руске специјалце и обавјештајце, Ђаконов је рекао да се у Бањалуци нормално крећу, да не осјећају никакву напетост и да је главни разлог њихове посјете манифестација на којој ће наступити.

- Нисмо специјалци, али нам прија медијска пажња - истакао је Ђаконов кроз смијех.

Спекулације да су у РС допутовали руски специјалци и обавјештајци демантовале су и надлежне безбједносне институције РС и БиХ.

- На подручју РС борави одређен број руских држављана, углавном умјетника и чланова умјетничких друштава који учествују на манифестацији поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, а коју организује Министарство просвјете и културе РС са Русијом - истакли су у МУП-у РС.

У Граничној полицији БиХ су казали да су у БиХ ушла 144 држављанина Русије и да су испуњавали услове потребне за улазак.

- Евидентирана лица нису носила униформе и војна обиљежја и међу њима је било и жена и мушкараца различите старосне доби - саопштено је из Граничне полиције.

Према подацима Граничне полиције, од 25. септембра до 2. октобра на граничном прелазу Рача евидентиран је улазак 144 држављанина Русије. У БиХ  је 25. септембра ушло 11 лица, 26. септембра 36, 27.  и 28. септембра по 24, 29. септембра пет, 30. септембра 40 и 1. октобра четири лица.

Функционер СНСД-а Драго Калабић каже да се конструишу разни догађаји како би се извукли јефтини политички поени и додатно заоштрила ситуација уочи избора. Он је посебно љут на Мектића, који је потврдио спекулације.

- Мектићева прича је сасвим јасна јер он није српски, већ бошњачко-амерички кадар у Сарајеву. Мектић је морао то да каже, иако зна да није тако, јер су га Бошњаци и Американци изабрали и мора да им служи. Они сматрају да, ако су напунили Федерацију муџахединима, терористима, џихадистима, иранским обавјештајцима, америчким агентима, и ми с неким радимо. Ми немамо потребе за тим, нити смо се тиме до сада бавили - истакао је Калабић.

Он каже да се смишљено дижу тензије пред изборе и руше пријатељски и пословни односи између РС и Русије.

- Овдје је и неколико привредних делегација из Русије и чекам кад ће Мектић њих прогласити терористима, па ће вјероватно за неколико дана рећи и да је у Рафинерији нафте Брод резервна руска армија - нагласио је Калабић.

Мектића демантовао његов портпарол

Шефа Службе за послове са странцима БиХ Драгана Мектића демантовала је портпарол те институције Сања Шкулетић-Малагић.

- Евидентирано је присуство 124 особе руске националности у два хотела и мотелу у Лакташима. Оно што до сада знамо јесте да су они ушли законито, јер нема визног режима и имају право да бораве мјесец. Они су улазили у БиХ сукцесивно од 26. до 30. септембра. Хотели су пријавили њихово присуство Служби. Нема информација да је било ко од њих у униформи нити да је наоружан - рекла је Шкулетић-Малагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана