Ruski gas grije istočnu obalu SAD

Glas Srpske
Ruski gas grije istočnu obalu SAD

Moskva - Americi će biti isporučen ruski gas sa toka "Džamal LNG", a razlog je nagli porast cijene ovog energenta na istočnoj obali SAD - do nevjerovatnih 6.300 dolara za hiljadu kubnih metara, zbog snježne oluje.

I ništa tu ne bi bilo sporno, navode svjetski mediji, da Rusija nije pod svojevrsnim sankcijama zapada.  

Dnevnik "Komersant" navodi da će SAD biti isporučena prva serija tečnog prirodnog gasa iz projekta "Džamal". Tanker "Gaselis", koji pripada francuskoj kompaniji "Endži", trebalo bi da preveze gas iz britanske luke Ajlov Grin do američkog terminala "Everet", koji se nalazi u blizini Bostona.

Kako navodi list, vlasnik gasa je, pri isporuci u luci Sabeta, bila malezijska kompanija "Petronas", a zatim je bio preprodavan, moguće i više puta. Ipak, prema riječima nekoliko sagovornika, tanker "Gaselis" prevozi gas ruskog porijekla.

Tanker treba da stigne u SAD 22. januara, a taj teret je prva uvozna pošiljka koja će doći u "Everet", još od 2014. godine.

"Komersant" navodi da je tanker postavljen na utovar u britanskoj luci nakon što je tamo krajem decembra istovaren tanker "Kristof de Maržeri" sa prvom pošiljkom ruskog tečnog prirodnog gasa.

Ruski eksperti iz oblasti energetike navode da su Amerikanci zbog spleta okolnosti bili primorani da uvezu gas, ali da to neće biti dugoročan trend.

Međutim, ovaj presedan je, kako navode stručnjaci, pokazao fleksibilnost isporuka ruskog gasa cijelom svijetu - faktički, gas sa Arktika može biti profitabilan i brzo dostavljen kako u Veliku Britaniju, tako i u SAD.

Kako navode ekspert, ovo snabdijevanje je potpuno u suprotnosti sa strategijom razvoja američkog tržišta, prema kojoj SAD treba da postanu glavni izvoznik tečnog prirodnog gasa.

Ova situacija pokazuje da su sve priče o tome da će SAD postati najveći igrač na tržištu tečnog prirodnog gasa preuveličane, smatraju eksperti.

Američki predsjednik Donald Tramp prijeti da će preplaviti Evropu jeftinim gasom i da će je spasiti od ruske zavisnosti, ali SAD još uvijek nisu u stanju da obezbijede ni svoje potrošače, navodi list, a prenosi "Sputnjik".

Velika Britanija

Nedavno je i Velika Britanija prva skinula embargo sa ruskog gasa. Iako je jedan od inicijatora uvođenja i produžavanja sankcija Rusiji, Ujedinjeno kraljevstvo se uveliko snabdijeva ruskim gasom, pa je tokom novogodišnjih praznika dobijalo energent iz "Džamal LNG" projekta, odnosno gasovoda u ruskom dijelu Arktika. Ključni gasovod u Sjevernom moru zatvoren je zbog oštećenja. Posebni ruski tankeri-ledolomci dopremili su gas na ostrvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana