Ruski Sto mira simbolizuje ljubav

Priredio: Boris Đurić
Ruski Sto mira simbolizuje ljubav

Pravoslavci širom svijeta slave Vaskrs, a mnogi običaji, kao što su bojenje jaja i odlazak na liturgije, zajednički su svima, mada postoje i određene razlike.

Svi veliki praznik provode u krugu porodice, gdje se okupljaju poslije odlaska u hramove.

Gruzija

U Gruziji Vaskrs slave na sličan način kao Rusi. Jedan od najvažnijih običaja je bojenje jaja i uglavnom ih boje u crvenu boju, kao i ostali pravoslavci. Jaja stavljaju u crvenu posudu sa travom u sredini koja je znak novog rođenja. Gruzijci subotom posjećuju grobove preminulih članova njihove porodice i uređuju ih uoči proslave. Takođe, neki sa sobom nose hranu i prave veliku gozbu na groblju. Tokom praznika pozdravljaju se riječima: "Hriste Agsdga" (Hristos voskrese), a odgovaraju sa "Džešmaritad" (Voistinu voskrese). Na sam dan praznika, u nedjelju, okupljaju se za svečanom trpezom sa raznolikom hranom, što je za Gruzijce veliki događaj posebno zbog završetka posta, kojeg inače zovu Sanmakvo. Mnogo Gruzijaca Vaskrs slavi u Svetitskoveli, crkvi smještenoj u istorijskom gradu Metsketa. Crkva je poznata po činjenici da se u njoj čuva ogrtač koji je nosio Hrist. U nekim selima organizuje se i igra lelo, koja liči na savremeni ragbi i koja vuče korijene od prethrišćanskih dana.

Rusija

Vaskrs predstavlja veliki događaj u Rusiji, a naročito u glavnom gradu Moskvi, gdje se organizuju mnogi događaji. Tokom praznika na svakom uglu se mogu vidjeti nastupi folklornih i pravoslavnih grupa, a organizuju i škole tradicionalnog kuvanja i pravljenja rukotvorina. U naselju Kuznjecki most postavlja se veliki "Sto mira", koji simbolizuje ljubav i radost, gdje svi prolaznici mogu da se oprobaju u pravljenju posuda od keramike, oblikovanju gline, ali i izradi raznih suvenira. Gradske ulice obasjavaju posebna svjetla, a tu je i 75 koliba dekorisanih u stilu vaskršnjih proslava. Na Tverskaja trgu organizuju izložbu velikih jaja, koja su uglavnom ukrašena cvijećem, a pojedina su visoka čak sedam metara. Takođe, u neka jaja je postavljeno osvjetljenje i u njih se može ući, dok su neka smještana u velike posude boje zlata. U ulici Nikoloskaja i Klimentovom šetalištu postavljaju velike video-bimove na kojima se uživo prenosi služba iz Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

Grčka

Vaskrs u Grčkoj se slavi po gregorijanskom kalendaru, ali jedna oblast, bitna za sav pravoslavni svijet, slavi po starom julijanskom kalendaru. Riječ je o Svetoj gori, koju godišnje posjeti oko 120.000 vjernika, a tamo u 20 manastira živi više od 2.200 monaha. Na samom Atosu proslava Vaskrsa se odvija pod strogim crkvenim pravilima. Na Veliku subotu u podne se služi liturgija, a zatim monasi jedu jedini dnevni obrok koji označava kraj vaskršnjeg posta. Pripreme za Vaskrs, osim bojenja jaja, podrazumijevaju i čišćenje i skupljanje svetogorskog bilja za ukrašavanje svijeća koje svaki poklonik drži tokom vaskršnje liturgije. Na Halkdikiju, gdje je i smještena Sveta gora, narod slavi Vaskrs i to na uobičajeni grčki način. Trećeg dana organizuje se događaj poznat kao "Crni aloni", koji podsjeća na više od 400 stanovnika Jerisosa koje su ubili Turci tokom revolucije na Halkidikiju 1821. godine.

Poljska

Poljska pravoslavna crkva je do 2014. godine Vaskrs slavila po gregorijanskom kalendaru, a u martu te godine posebnim dekretom Sabor ove crkve odlučio je da se vrate na julijanski kalendar. U Poljskoj ima oko 600.000 vjernika pravoslavne vjere koje uglavnom vuku korijene iz Bjelorusije i Ukrajine. Poslije Sporazuma iz Rige 1921. godine velika teritorija Podlasje, koja je bila pod Ruskim carstvom, pripala je Poljskoj Republici, a samim tim i određeni broj pravoslavnih vjernika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana