Руски Сто мира симболизује љубав

Приредио: Борис Ђурић
Руски Сто мира симболизује љубав

Православци широм свијета славе Васкрс, а многи обичаји, као што су бојење јаја и одлазак на литургије, заједнички су свима, мада постоје и одређене разлике.

Сви велики празник проводе у кругу породице, гдје се окупљају послије одласка у храмове.

Грузија

У Грузији Васкрс славе на сличан начин као Руси. Један од најважнијих обичаја је бојење јаја и углавном их боје у црвену боју, као и остали православци. Јаја стављају у црвену посуду са травом у средини која је знак новог рођења. Грузијци суботом посјећују гробове преминулих чланова њихове породице и уређују их уочи прославе. Такође, неки са собом носе храну и праве велику гозбу на гробљу. Током празника поздрављају се ријечима: "Христе Агсдга" (Христос воскресе), а одговарају са "Џешмаритад" (Воистину воскресе). На сам дан празника, у недјељу, окупљају се за свечаном трпезом са разноликом храном, што је за Грузијце велики догађај посебно због завршетка поста, којег иначе зову Санмакво. Много Грузијаца Васкрс слави у Светитсковели, цркви смјештеној у историјском граду Метскета. Црква је позната по чињеници да се у њој чува огртач који је носио Христ. У неким селима организује се и игра лело, која личи на савремени рагби и која вуче коријене од претхришћанских дана.

Русија

Васкрс представља велики догађај у Русији, а нарочито у главном граду Москви, гдје се организују многи догађаји. Током празника на сваком углу се могу видјети наступи фолклорних и православних група, а организују и школе традиционалног кувања и прављења рукотворина. У насељу Кузњецки мост поставља се велики "Сто мира", који симболизује љубав и радост, гдје сви пролазници могу да се опробају у прављењу посуда од керамике, обликовању глине, али и изради разних сувенира. Градске улице обасјавају посебна свјетла, а ту је и 75 колиба декорисаних у стилу васкршњих прослава. На Тверскаја тргу организују изложбу великих јаја, која су углавном украшена цвијећем, а поједина су висока чак седам метара. Такође, у нека јаја је постављено освјетљење и у њих се може ући, док су нека смјештана у велике посуде боје злата. У улици Николоскаја и Климентовом шеталишту постављају велике видео-бимове на којима се уживо преноси служба из Храма Христа Спаситеља у Москви.

Грчка

Васкрс у Грчкој се слави по грегоријанском календару, али једна област, битна за сав православни свијет, слави по старом јулијанском календару. Ријеч је о Светој гори, коју годишње посјети око 120.000 вјерника, а тамо у 20 манастира живи више од 2.200 монаха. На самом Атосу прослава Васкрса се одвија под строгим црквеним правилима. На Велику суботу у подне се служи литургија, а затим монаси једу једини дневни оброк који означава крај васкршњег поста. Припреме за Васкрс, осим бојења јаја, подразумијевају и чишћење и скупљање светогорског биља за украшавање свијећа које сваки поклоник држи током васкршње литургије. На Халкдикију, гдје је и смјештена Света гора, народ слави Васкрс и то на уобичајени грчки начин. Трећег дана организује се догађај познат као "Црни алони", који подсјећа на више од 400 становника Јерисоса које су убили Турци током револуције на Халкидикију 1821. године.

Пољска

Пољска православна црква је до 2014. године Васкрс славила по грегоријанском календару, а у марту те године посебним декретом Сабор ове цркве одлучио је да се врате на јулијански календар. У Пољској има око 600.000 вјерника православне вјере које углавном вуку коријене из Бјелорусије и Украјине. Послије Споразума из Риге 1921. године велика територија Подласје, која је била под Руским царством, припала је Пољској Републици, а самим тим и одређени број православних вјерника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана