Ruski Noćni vukovi dižu prašinu u Poljskoj

Agencije
Ruski Noćni vukovi dižu prašinu u Poljskoj

Varšava - Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski rekao je da je s granica trebalo vratiti vođe ruskog motociklističkog kluba "Noćni vukovi", a ne ostale motoriste.

Kako je rekao, Ministarstvo spoljnih poslova htjelo je da zaustavi samo rusku glavninu patriotskog ruskog bajkerskog konvoja, koji je išao kroz Evropu, od Moskve do Berlina u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Granična straža puštala je na teritoriju Poljske i ruske Noćne vukove u subotu zajedno s motociklistima iz Kalinjingradske oblasti, a takođe i na granici s Belorusijom i strance, prethodnicu konvoja "Putevima pobjede".

Međutim, kada se približila glavnina konvoja u nedjelju, graničari su s prelaza u Terespolu počeli da vraćaju Noćne vukove, i to šestoro stranaca i Ruskinju s šengenskom vizom koja ni nije njihov član.

"Zabranjen je ulazak četvorici Slovaka, dvojici Nijemaca i Ruskinji. Povod je prijetnja da će ugroziti javni red i mir", kazao je poljskim medijima portparol Granične straže Darijuš Šenjicki, ali šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je danas da su ti Noćni vukovi iz EU morali da budu pušteni.

"Oni imaju pravo da uđu. Ako imaju pasoše EU, znači da formalno nisu Rusi, već Rusi sa evropskim pasošima. To je nešto drugo. Naša preporuka odnosila se samo na Ruse vezane za klub Noćni vukovi. Ne znam na osnovu čega je Granična straža odbila da pusti ovo sedmoro", kazao je Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TV N24.

Ruski motociklisti koji su krenuli iz Moskve 29. aprila da u Rusiji, Belorusiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji i na kraju u Njemačkoj i 9. maja u Berlinu obilaze groblja sovjetskih vojnika koji su pali oslobađajući taj deo Evrope nisu ni pokušali u nedjelju da uđu u Poljsku.

"Čudno u svemu tome jeste da nisu pustili ni državljane EU. Pitanje je kako će to moći da objasne. Kakva evropska demokratija, kakva ljudska prava? Mi smo sada obavili eksperiment kako funkcionišu evropski zakoni i ljudska prava. Shvatamo da nikakvih zakona nema", kazao je za ruski portal Gazeta.ru lider Noćnih vukova Aleksandar Zaldastanov.

Poljski deo trase prolazi tako, kako su prebrojali poljski mediji, umjesto 200, svega između 30 i 40 "noćnih vukova" iz evropskih podružnica kluba i ruski koji su se ušunjali u Poljsku iz Kalinjingradske oblasti i u nedjelju su po planu položili cvijeće na Grob neznanog junaka u Varšavi i na sovjetsko vojno groblje.

Slijedeće zemlje na trasi Puteva pobjeda - ni Češka ni Slovačka ni Austrija ni Njemačka, za razliku od prošle godine, ne prave probleme konvoju Noćnih vukova.

Zvaničnicima u EU, ali i u dijelu javnosti u novim postkomunističkim članicama EU, bivšim sovjetskim satelitima, Noćni vukovi smetaju jer u njima vide agresivne nacionaliste, bajkere pod patronatom Kremlja i predsjednika Vladimira Putina koji podržavaju aneksiju Krima i separatiste u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana