Ruski „Avangard” izazvao paniku u SAD

Sputnjik
Ruski „Avangard” izazvao paniku u SAD

Njemački list „Velt” nazvao je sistem „Avangard” sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom „novogodišnji poklon za Ruse”.

List navodi da je ruski sistem unio nervozu u američku vojsku.

Autor članka ističe da SAD za sada nemaju sredstva kojima bi mogle da odbiju napad ovakvog oružja i da su Sjedinjene Američke Države sada prisiljene da „rade pod pritiskom”.

Pentagon je početkom novembra pokrenuo program za stvaranje sistema za presretanje hipersoničnog oružja Glajd Brejeker Program i najavio hitan tender za vojno-industrijska preduzeća. Ona bi trebalo da predstave svoje ideje, „kako” bi mogao da izgleda protivvazdušni sistem za presretanje raketa sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom u gornjim slojevima atmosfere.

List konstatuje da za američke radare najozbiljniju pretnju ne predstavljaju brzina i manevarske sposobnosti novih raketa, već njihova neprimjetnost. Posebno je problematična odbrana pacifičke obale.

„Nema mnogo mjesta na kojima mogu da se postave radarske stanice. A čak i ako neka i nađete, ona će vjerovatno postati mete”, objašnjava glavni inženjer Pentagona Majkl Grifin. 

Ministarstvo odbrane Rusije izvelo je 26. decembra raketne probe sistema „Avangard” tokom kojih je uspešno pogođen cilj na poligonu Kura u Kamčatskoj pokrajini. Testovi su takođe potvrdili mogućnost „Avangarda” da razvije brzinu od 27 maha. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana