Ruska vojska: Istina o “misterioznoj” raketi 9M729

Sputnjik
Ruska vojska: Istina o “misterioznoj” raketi 9M729

Ministarstvo odbrane Rusije održava brifing za atašee stranih država i novinare o raketi 9M729, prenosi Sputnjik.

SAD smatraju da ova raketa nije u skladu sa ovim Sporazumom, što je Moskva više puta negirala.

Sadašnja situacija oko Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa nastala je isključivo zbog odbijanja Vašingtona da prihvati dijalog, rekao je zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

“Kako je poznato, korijen nagomilanih problema je postojanju međusobnih zamjerki Rusije i SAD po pitanju poštovanja sporzuma. Tokom višegodišnjih diskusija nismo uspjeli da približimo pozicije. Po našem najglubljem ubeđenju, to je nastalo samo i isključivo zbog politike Vašingtona i načina na koja se ona vodi”, izjavio je Rjavbkov.

On je dodao SAD još uvek nisu objasnile na osnovu kojih informacija su došli do zaključka da je raketa testirana na domet koji nije u skladu sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Određene snage u SAD ne žele da Moskva dokaže da su optužbe iz Vašingtona u vezi sa raketom 9M729 pogrešne, kazao je još Rbjakov,dodajući da su nedavna dešavanja pokazala su da određene snage u SAD nisu zainteresovane da Rusiji pruže šansu da odbaci njihove pogrešne ili izmišljene podatke kroz stručni dijalog, iako bi to omogućilo da se ovo poglavlje jednom zauvijek zatvori.

“Jasno je da je to pitanje stvoreno i prošireno da se ne bi lako uklonilo sa dnevnog reda”, rekao je Rjabkov. Kako je ocijenio, Rusija ima sve razloge da vjeruje da SAD testiraju tehnologije raketa kraćeg i srednjeg dometa pod maskom ispitivanja protivraketne odbrane.

“Tokom dugog vremena SAD su jasno odbijale da navedu konkretan tip raketa u ruskom arsenalu, ograničavajući se nagoveštajima pozivajući se na neke zagonetne obaviještajne podatke. Samo pre oko godinu dana SAD su saopštile da se radi o raketi 9M729”, rekao je Rjabkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana