Руска униформа отпорна на ракетне ударе

Глас Српске
Руска униформа отпорна на ракетне ударе

Москва - Руске инжењерске јединице тестирале су ново "оружје" за руске војнике - униформу отпорну на оружане нападе.

На вјежби која је одржана у региону Владимир приказана је трећа генерација борбених униформи ознаке ОВР-3СХ која се састоји од заштитног одијела, прслука отпорног на метке и кациге са специјалним сензорима и камерама. Она је дизајнирана тако да штити од удара балистичким ракетама. Груди и леђа војника који носе ово одијело заштићени су специјалним плочама, направљеним од челика, јаког полиетилена и керамике. Ту су и специјални додаци направљени за рамена, лактове и кољена.

На вјежби у поменутом региону симулиран је напад на руске војнике који носе нову униформу и на које се пуца чак и из тенкова.

Развој ових одијела дио је велике реформе Руских инжењерских снага и њихов дизајн дјелимично је резултат борбених искустава из антитерористичких кампањама у Сирији. Нова униформа је нарочито прављена да заштити војнике у урбаној борби, док композитни материјали нуде солидну заштиту а да при том не ометају кретање војника. Такође је опремљена и камером, има уграђен систем за хлађење и при том је тешка само десет килограма.

- Руски војници, инжењерци, сада добијају најмодернију опрему и подешавају своје тактике према новим изазовима - рекао је заповједник војне инжењерије генерал-пуковник Јури Ставицки.

Врхунска опрема је намијењена новој врсти руског војника - нападног инжењерца. У тек формираној јединици биће различити профили људи и моћи ће обављати специфичне

задатке, а такође ће функционисати као ефективна јединица за напад.

- Флексибилност је један од најважнијих квалитета нападне инжењерске јединице - рекао је Ставицки.

Ватрено крштење

Нападни инжењерци су већ имали ватрено крштење у Сирији гдје су открили и уништили један од највећих арсенала оружја Исламске државе на подручју сиријског града Палмире, а учествовали су и у претраживању више од 2.100 кућа у Алепу у потрази за екстремистима Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана